POTPISAN SPORAZUM

Bosna i Hercegovina postala dijelom Programa Digitalna Evropa

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, danas postaje dijelom lokomotive digitalne Evrope

Forto potpisao Sporazum. Fena

FENA

4.6.2024

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je danas Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Evropa čiji je cilj približavanje digitalne tehnologije građanima, biznisima i javnoj upravi u EU i zemljama pridruženim programu, te izgradnja digitalne infrastrukture.

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), danas postaje dijelom lokomotive digitalne Evrope kroz učešće u značajnom Programu Digitalna Evropa u vrijednosti 7,5 milijardi eura.

Tri značajne stvari

- Tri su stvari koje treba naglasiti koje su značajni elementi programa, a prva je vještačka inteligencija, što je aktuelna tema u cijelom svijetu, dok je druga tema supercomputing kroz digitalnu revoluciju, jedan element u kojem BiH ima značajan potencijal. Ne radi se samo o vještačkoj inteligenciji i mašinama i uređajima već je značjna i treća komponenta koja se tiče ljudskih resursa i unapređenja vještina – naveo je Sattler.

Ove aktvnosti se, kako je dodao, nadovezuju na sve ono što je urađeno u okviru jednog značajnog programa koji je podržala EU pod nazivom EU4DigitalSME. Kroz program je osiguravana podrška za mala i srednja preduzeća, te se radilo na uspostavi četiri digitalna inovacijska huba, dva u Sarajevu i po jedan u Tuzli i Banjoj Luci.

Plan rasta 

Satler je podsjetio da je Plan rasta kao program predviđen za cijeli region i da je ukupna vrijednost oko šest milijardi eura za region. Naglasio je da je potrebno dodatne posvećenosti i obaveza koje će domaće vlasti preuzeti kako bi BiH bila dijelom tog značajnog programa.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je pojasnio da se radi o međunarodnom ugovoru koji se radi sa Evropskom komisijom. Naglasio je važnost pristupanje BiH tom programu koji može otvoriti privatnom sektoru, naučno istraživačkim institucijama, univerzitetima, hubovima, pristup sredstvima.

- Danas će to potpisivanje biti simbolično s obzirom da sam ja to već obavio digitalno certifikatom koji mi je izdala Uprava za indirektno oporezivanje i mi zajedno sa IDDEEA BiH pokušavamo da osvjestimo naš privatni sektor i naše građane da je ovo jednostavnije – dodao je Forto.

Napredak 

Prvi put BiH, kako je naveo, odnosno firme i građani u ovom polju osjete ozbiljan napredak povlačenjm bespovratnih sredstava za razvijanje svojih biznisa, institucija, univerziteta, ali i državnih ustanova.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini - EU4DigitalSME", koji je usmjeren na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije. Projekt kojeg sufinansiraju Evropska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Programska direktorica u GIZ BiH Eva Näher je navela da je projket počeo 2021 godine i da se fokusirao na uspostvljanje digitalnih inovacijskih hubova u BiH.

-Ova četiri digitalna inovacijska huba su temelj za provođenje programa Digitalna Evropa, ovdje u BiH s obzirom da će nuditi usluge koje su bitne zas provedbu digitalizacije. Naš fokus je bio na uvođenju digitalizacije , odnosno podizanju svijsti malih i srednjih preduzeća u zemlji u vezi toga, tako da smo u okviru toga imali i obuku za više od 700 kompanija – istakla je Näher.

Direktor Digital Storm DIH Edin Škaljić čestitao je ulazak u digitalnu Evropu.

- To je prekretnica za BiH i digitalizaciju privrede i društva generalno. Ulaskom u digitalnu Evropu mi dobijamo veće pristupe resursima, mreži, finansiranjima i više podrške za privredu i razvoj – naveo je Škaljić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.