MOSTAR

Čović: Svi koju se zanose da političkim blokadama mogu BiH napraviti nefunkcionalnom, prave štetu sebi

Zbog toga pozivam na jedan drugačiji, afirmativan, pozitivan pristup što bi rekli narodski, okanimo se bavljenja sami sobom, gledajmo u budućnost

Dragan Čović. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

10.6.2024

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH medijima se obratio Dragan Čović, a između ostalog govorio je o posljednjim dešavanjima u regionu.

Istakao je da su sve analizirali.

-Želimo im dati realnu vrijednost, ne nešto posebno naglašavati, ali ni potcjenjivati. Ne mislim da to treba biti dio svakodnevnice, mi imamo često običaj na jednu aktivnost reagirati nekom novom. Povezivalo se svesrpski sabor ili okupljanje sa odgovorom na Rezoluciji o Srebrenici, a neko će kazati na aktivnosti koje Kosovo trebalo praviti kad je u pitanju Vijeće Evrope, možemo i neke druge analize praviti oko toga, ali apsolutno smo to korektno izanalizirali i kazali da pozivamo sve kolege da zajednički gradimo Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina će funkcionirati, a koliko dobro ili loše, isključivo od nas ovisi i od prijatelja koji nam žele pomoći ali prije svega, od nas - rekao je.

Naglasio je "da svi oni koji se zanose da mogu političkim aktivnostima, blokadama napraviti BiH potpuno nefunkcionalnu prave štetu, prije svega, sebi, a onda svima nama u BiH".

- Zbog toga pozivam na jedan drugačiji, afirmativan, pozitivan pristup što bi rekli narodski, okanimo se bavljenja sami sobom, gledajmo u budućnost - naveo je Čović.

Upitan za komentar o tome može li jačanje krajnje desnice na izborima za Evropski parlament imati utjecaja na naš evropski put, Čović je rekao kako ne bi trebalo, ali da treba biti obazriv. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.