NA DANAŠNJI DAN

Marijan Beneš: 73. godišnjica rođenja bh. bokserske legende

Danas je utorak, 11. juni/lipanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 206 dana

Marijan Beneš. mediasfera.rs

I.P.

prije 7 dana

Na današnji dan 1951. godine, rođen je Marijan Beneš, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih i jugoslavenskih boksera svih vremena.

S deset godina stupio je u bokserski ring i već u prvoj borbi pobijedio osam godina starijeg suparnika. Kao šesnaestogodišnjak potpisao je ugovor za banjalučku Slaviju u kojoj je trenirao tokom cijele amaterske karijere.

Devet puta šampion BiH

U svojoj sjajnoj amaterskoj karijeri devet puta je bio šampion Bosne i Hercegovine, četiri puta SFR Jugoslavije, a osvojio je i brojne revijalne naslove, za šta je odlikovan Zlatnim bedžom „Jugoslavenskog sportskog lista“.

Slavni Beneš dobitnik je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u boksu 1973. godine, održanom u Beogradu, za šta je proglašen najboljim sportistom SFR Jugoslavije.

Evropski prvak

U kasnijoj profesionalnoj karijeri Beneš je osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji, 1979. godine. Pojas je odbranio četiri puta.

Od 394 bokserska meča u karijeri, Beneš je pobijedio u 309, od toga sedam puta nokautom. Povukao iz boksa 1983. godine, nakon teške povrede oka. Kasnije je obolio od Alzheimerove bolesti te preminuo 4. septembra 2018. godine u Banjoj Luci. 

Ben Džonson. wikipedia.org

Rođen engleski pisac i glumac Ben Džonson

1572. - Rođen engleski pisac i glumac Ben Džonson (Jonson), koji je realistički prikazivao ljudske nastranosti i strasti. Djela: komedije "Ljudi i ćudi", "Volpone", "Vartolomejski vašar", proza "Građa ili otkrića o ljudima i stvarima".

1776. - Engleski slikar Džon Kanstebl (John Constable), jedan od tvoraca modernog pejzaža u evropskom slikarstvu, rođen je na današnji dan. Njegova platna odlikuju jednostavnost motiva, slobodan potez i prozračnost atmosfere, čime je znatno utjecao na francuske impresioniste.

1864. - Rođen Ričard Štraus (Richard Strauss), njemački kompozitor koji je radio i kao dirigent dvorskih operskih pozorišta u Minhenu, Vajmaru i Berlinu, te bio direktor Bečke državne opere. Jedan je od najboljih operskih kompozitora 20. vijeka koji su stvarali na tragu muzičke drame Riharda Vagnera (Richard Wagner). Komponovao je brojne opere, među kojima "Don Žuan", "Smrt i preobraženje", "Tako je govorio Zaratustra", "Saloma", "Elektra", "Kavalir s ružom", "Arijadna na Naksosu". Također, komponovao je i balete, simfonije, komorna i vokalna djela. Preminuo je u 85. godini života, 8. septembra 1949., u Garmiš-Partenkirhenu, u Njemačkoj. 

Žak Kusto. steveheitzeg.com

Rođen Žak Kusto, čuveni istraživač mora

1910. – Rođen Žak Iv Kusto (Jacques-Yves Cousteau), francuski okeanograf, naučnik, ekolog, pronalazač i avanturista. Svojim pomnim istraživanja mora i okeana pomjerao je granice ljudskih mogućnosti, doprinijevši shvatanju okeana više nego bilo koja osoba u historiji. Kako bi finansirao svoja putovanja, Kusto je producirao brojne filmove od kojih su „Svijet tišine“ (1956) i „Svijet bez sunca“ (1966) dobili Oskare za najbolje dokumentarce. Pisao je i knjige u kojima je dočaravao svoja putešestvija, a najpoznatije su „Živo more“ (1963), „Delfini“ (1975) i „Svijet okeana“ (1985), te snimio 120 dokumentaraca. Kusto je 1968. dobio ponudu da snimi televizijsku seriju-dokumentarac „Podvodni svijet Žaka Kustoa“, koju je snimao osam godina, upoznavavši ljude s raznovrsnim bogatstvima podvodnog svijeta. Serija je bila jedna od najpopularnijih u cijelom svijetu, a snimao ju je u svojoj korveti „Kalipso“, koju je preuredio u mobilnu laboratoriju za podvodna istraživanja. „Kalipso“ je bio simbol Kustoa i njegovih avantura. Godine 1974., osnovao je Kustoovo društvo, kako bi zaštitio okeanski svijet. Društvo postoji i danas i broji više od 300.000 članova. Tadašnji predsjednik SAD Ronald Regan (Reagan) odlikovao ga je Medaljom slobode, 1985. godine, a od 1987. Kusto je bio počasni član Francuske akademije nauka. Preminuo je u istom mjesecu kada je i rođen, 25. juna 1997. godine.

1979. - Umro američki filmski glumac Džon Vejn (John Wayne), koji je igrao uglavnom u vesternima, tumačeći likove pravdoljubivih i usamljenih junaka. Filmovi: "Veliko suđenje", "Poštanska kola", "Dugo putovanje kući", "Rio Grande", "Pijesak Ivo DŽime", "Miran čovjek", "Crvena rijeka", "Tragači", "Čovjek koji je ubio Liberti Valansa", "Rio Bravo", "Eldorado", "Alamo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.