TEŠANJ

Svečano otvoren 17. Međunarodni sajam privrede: Na 20.000 kvadrata proizvode izložilo oko 500 izlagača

Ove godine, zbog gradnje Koridora Vc, tešanjski sajam privrede održava se u susjednoj općini Doboj Jug

Otvoren Međunarodni sajam privrede - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
H. Čalić

27.9.2023

Uz nesebičnu pomoć Općine Tešanj i partnere sajma Mađarska i Grad Živinice otvoren je Međunarodni sajam privrede Tešanj.

Ove godine, zbog gradnje Koridora Vc, tešanjski sajam privrede održava se u susjednoj općini Doboj Jug.

Na ceremoniju svečanog otvaranja sajma u mjestu Matuzići stigli su brojni zvaničnici: Federalni premijer Nermin Nikšić, dr. dopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić, premijerka ZDK Amra Mehmedić, nj.e. Peter Staroj sekretar za sigurnosnu politiku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, predsjednik Vanjskoprivredne komore BiH Ahmet Egrlić, načelnici Tešnja i Doboj Juga Suad Huskić i Mirnes Tukić, te Saša Prnjavorac, predsjednica UO Udruženja privrednika " Biznis centar Jelah- Tešanj", koje je i organizator ovog sajma.

Izvanredna prilika

U svom obraćanju, predsjednica Prnjavorac istaknula je da je privilegija biti na čelu udruženja i sajma privrede koji je okupio preko 500 izlagača iz BiH, zemalja regiona EU, Amerike, Japana i Kine. Bit će to izvanredna prilika da se privrednici okupe na jednom mjestu, sklope nove poslovne veze i saradnju, a paneli, kao što su obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, će poslužiti kao platforma za međunarodnu razmjenu znanja i iskustva.

Nakon što je svečanim presjecanjem vrpce sajam svečano i zvanično otvoren i trajat ce do 30. septembra, prišlo se i otvoranju Paviljona Mađarske, te se krenulo u obilazak Sajma.

U izjavi medijima načelnik Tešnja, Suad Huskić sa dosta optimizma je izjavio da je u ovoj privredno razvijenoj općini sajam dočekan sa dobrim rezultatima.

2.800 poslovnih subjekata

- Dakle, sa oko 2.800 poslovnih subjekata, sa oko 2 milijarde prometa kroz fiskalne kase i oko 500 miliona maraka izvoza, najvećim dijelom u zemlje EU, podaci su koji nas ohrabruju - kazao je Huskić .

Nj. e. Staroj je naglasio kako Mađarska snažno podupire te da ove dvije zemlje imaju dobru saradnju.

- U BiH je stiglo 8 mađarskih kompanija i to nešto govori. Federalni premijer Nermin Nikšić Tešnjacima je uputio čestitke na visokokvalitetnom sajmu na kome izlažu 502 kompanije, koje našoj državi garantuju bolju budućnost uz stabilniju političku situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.