CRNA HRONIKA

Nakon novog skandala u KPZ Sarajevo: Otkud Amelu Sejfoviću pištolj u zatvoru i ko je kriv za sigurnosni propust?

Piše: A. KOVAČ - D. PAŠALIĆ

3.9.2017

Iako je prije nekoliko dana portal Avaz.ba u svojim tekstovima sugerisao na lošu situaciju u zatvorima na području Federacije BiH, nažalost, dogodilo se ono na šta su naši sagovornici i upozoravali.

Podsjetimo, oni su, nakon što je Edin Smajić maltretirao četvoricu zatvorskih čuvara i htio im oteti ključevi kako bi otključao sve pritvorske ćelije, kazali da je samo puka sreća što se incident okončao na najbezbolniji način.

Pucao na čuvare

Ipak, nije trebalo da prođe puno vremena da KPZ Sarajevo uzdrma novi, ozbiljniji, skandal. Podsjetimo, danas je Amel Sejfović, kada su ga izveli u šetnju, pucao na zatvorske čuvare, a potom pobjegao iz zatvora.

No, postavlja se mnoštvo pitanja. Odakle pritvoreniku Amelu Sejfoviću pištolj u zatvoru? Također, nejasno je i šta su u to vrijeme radili zatvorski čuvari pa nisu mogli savladati jednog pritvorenika.

Osim toga, Amelu Sejfoviću je prijetila dugotrajna kazna zatvora, a sudski postupak koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu bio je pri kraju.

Na ova pitanja pokušali smo dobiti odgovor od prvog čovjeka KPZ Sarajevo, Amera Softića, međutim, nije odgovarao na naše pozive niti smo mogli dobiti komentar kako je došlo do još jednog, novog, skandaloznog sigurnosnog propusta.

Bjegunac Sejfović javnosti je poznat po pljački banke na Ilidži. Podsjetimo, optužnica je podignuta protiv devet osoba među kojima je i bjegunac Sejfović. Oni se terete za krivična djela razbojništvo, pokušaj ubojstva, protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, za pripremanje krivičnog djela. Također, terete se i za krivično djelo pomaganje izvršitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Ukradeno 300.000 KM

Razbojnici su 5. novembra opljačkali Raiffeisen banku na Ilidži i potom pobjegli u vozilu Alfa Romeo prema Stojčevcu, a zaštitari su krenuli za njima. Ispaljeno je nekoliko hitaca, a jedan od njih je pogodio i usmrtio biciklistu Kemu Bašića.

Oni su, potom, napustili vozilo, spalili ga i pobjegli u nepoznatom pravcu. Ukradeno je 300.000 KM koje policija nikada nije pronašla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.