RAZBIJENA KRIMINALNA GRUPA

Akcija u Brčkom i Tuzlanskom kantonu: Oduzeli četiri kilograma spida i 30.000 maraka

Uhapšeno je 11 osoba

A. Ka.

27.4.2021

Oduzeta droga, oružje i novac - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Jedanaest osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji koja je jučer izvedena na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona. Tom prilikom su zaplijenjena četiri kilograma spida, oružje i novac.

Pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta jučer je na ovom području provedena policijska akcija kodnog naziva "Klanac", u okviru koje je slobode lišen veći broj osoba. Također, akcija je provedena i na prostoru Tuzlanskog kantona, a nakon hapšenja osumnjičenih izneseni su detalji akcije.

Uspješna saradnja

Kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, kroz akciju je razbijena kriminalna grupa kojom je rukovodio T. H., kao organizator, a u njoj su učestvovali još i R. A., M. S., M. E., T. A., Š. A., B. A., H. A., T. K., T. M., A. E. i druga poznata im osoba.

Iz Tužilaštva u Brčkom su naveli da je organizovana kriminalna grupa djelovala na području Brčkog i Tuzlanskog kantona od 2018. godine, a sumnjiče se za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet droga.

- Oni su osumnjičeni da su u okviru grupe prometovali više od 90 kilograma narkotičkih sredstava, čije su značajne količine pronađene i oduzete tokom jučer izvedenih pretresa na 22 lokacije. Nakon što budu ispitani Tužilaštvo će u naredna 24 sata odlučiti o daljnjim mjerama prema osumnjičenima, uključujući i podnošnje prijedloga za određivanje pritvora - naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Tokom rada na ovom predmetu Tužilaštvo i Policija distrikta ostvarili su uspješnu saradnju s Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalnim tužilaštvom, odnosno Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona djelovala je na području Gračanice, Tuzle i Srebrenika, a kako je saopćeno, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.


Oduzet novac

Riječ je o 30.000 KM u raznim apoeima, automobilu Hyndai, oko četiri kilograma bijele materije koja asocira na spida, neutvrđena količina biljne materije koja asocira na kanabis, dvije automatske puške, sedam okvira za automatsku pušku, više komada municije različitog kalibra, dvije tromblonske mine, više komada ručnih bombi, mobilni telefoni, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Od svih uhapšenih, tri osobe su predate u nadležnost tuzlanskog, dok su ostali pod nadzorom brčanskog tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.