MINISTRICA OBJAVILA

Kosovo izručilo BiH migranta osumnjičenog za učešće u ubistvu Jasmina Berovića

Portal "Avaza" nezvanično saznaje da Libijac Jousaff Melman Bushaoier još nije zvanično predat prevosudnim organima naše zemlje , ali da se to očekuje noćas

Jasmin Berović. Društvene mreže

Piše: B. C.

10.6.2021

Osoba osumnjičena za teško ubistvo koje se dogodilo krajem prošle godine u Sarajevu izručena je danas sa Kosova u Bosnu i Hercegovinu, saopćila je ministarka pravde Albulena Haxhiu na Facebook profilu.

Kosovska ministarka je navela da je izručena osoba pobjegla iz Bosne i Hercegovine na Kosovo i potom je na Kosovu uhapšena zahvaljujući saradnji Policije Kosova i policije Bosne i Hercegovine.

- Ovaj slučaj je uspjeh međunarodne pravne saradnje između Kosova i Bosne i Hercegovine, bez obzira na političke okolnosti. Također, ovaj slučaj je pokazatelj da kroz ojačane mehanizme međunarodne pravne saradnje u krivičnim stvarima, pojedinci i kriminalne grupe ne mogu da vide Kosovo kao mjesto za bijeg od pravde, niti kao mjesto za sprovođenje svoje kriminalne aktivnosti, napisala je ministarka Haxhiu na svom Facebook profilu.


Ministrica pravde Kosova. Facebook

Portalu "Avaza" nezvanično je potvrđeno da je riječ o Libijcu  J. M. B. osumnjičenom za ubistvo Jasmina Berovića 17. novembra prošle godine u sarajevskom naselju Otes. On je nakon zločina uhapšen na Kosovu, a BiH je tražila njegovo izručenje.

Nezvanično smo dobili potvrdu da su u toku pripreme za ovo izručenje.

Libijac Jousaff Melman Bushaoier još nije zvanično predat pravosudnim organima naše zemlje, ali se to očekuje noćas, jer je riječ o klasičnom izručenju koje se obavlja kopnom.

U ovom predmetu u Sarajevu se trentno sudi Marokancu Salahu Edinu Dešanu, a treći osumnjičeni migrant za ubistvo Berovića je Marokanac Hanani Benazi koji je u bijegu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.