ZADOBIO I POVREDE

Danas obdukcija tragično preminulog dječaka iz Niša

Obdukcioni nalaz bit će ključan za krivičnu odgovornost njegove majke

Obdukcioni nalaz bit će ključan. SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA

A. O. / Telegraf.rs

31.1.2022

Obdukcija tijela trogodišnjeg mališana, koji je u noći između 28. i 29. decembra pronađen mrtav u iznajmljenom stanu svoje bake u Novoj željezničkoj koloniji u Nišu, biće obavljena danas u Institutu za sudsku medicinu, piše Telegraf.rs.

Obdukcioni nalaz bit će ključan za krivičnu odgovornost njegove majke T. S. (32) koja je uhapšena zbog zlostavljanja, zanemarivanja i nepružanja pomoći maloljetnom djetetu, ali i njegove bake D.T., koja, također, nije preduzela ništa da spasi dječaka, protiv koje je, također podneta krivična prijava.


Stravične opekotine

Mada je prema tvrdnjama obje žene, smrt djeteta nastupila nakon što se polio vrelom vodom u kupatilu, na njegovom licu su pronađene još neke povrede, koje mogu ukazivati da to možda i nije bilo baš tako.

To bi objasnilo i zbog čega ni majka ni baka nisu pozvale hitnu pomoć već su, dijete navodno namazale melemom za opekotine a zatim ga stavile da spava, da bi pred zoru primjetile da ne diše.

Obdukcioni nalaz dat će definitivni odgovor o uzroku smrti trogodišnjaka, što podrazumijeva i toksikološku analizu, kako bi se ustanovilo da li je djetetu možda dat neki medikament koji je doprinio fatalnom ishodu. 

Sumnja na to postoji, jer je prema tvrdnjama i majke i bake dijete zaspalo, što je malo vjerovatno, ako je zaista zadobilo stravične opekotine koje bi prouzrokovale užasne bolove.


Branila se šutnjom

Djetetova majka branila se sinoć šutnjom na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom što još više baca sumnju na verziju događaja iznjetu pred policijom.

Na prijedlog tužilaštva određen joj je pritvor do 30 dana.

- Okrivljenoj je određen pritvor, jer postoje osobite okolnosti da će boravkom na slobodi ometati postupak uticajem na svjedoke, član 211. stav 1. tačka 2 ZKP i zbog toga što način izvršenja ili težina posljedice krivičnog djela koje se okrivljenoj stavljaju na teret, su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, član 211. stav 1.tačka 4. ZKP – kazao je Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu.

Drugo dvoje djece T. S. uzrasta četiri mjeseca i četiri godine su privremeno povjereni na staranje njenoj majci D.T. uz strogi nadzor Centra za socijalni rad. Kako je saopćio direktor ove ustanove socijalnog staranja Zoran Jović, danas će biti ponovo vršena procjena da li djeca mogu da ostanu kod bake ili će biti smještena kod urgentnih hraniteljskih porodica obučenih za staranje o djeci tog uzrasta, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.