KRIMINALNA GRUPA

Klan Velje Nevolje optužen za sedam likvidacija: Belivuk preko "Sky" aplikacije davao instrukcije

Kako se sumnja, ozloglašeni klan oteo je, mučio, a potom zvjerski ubio Nikolu Mitića i Gorana Mihajlovića

Velja Nevolja i Marko Miljković. Agencije

H. J. I. / Blic.rs

14.4.2022

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je drugu optužnicu protiv grupe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, za ubistvo Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Ovo su ujedno šesto i sedmo ubistvo za koje se tereti ovaj klan.

Kako se sumnja, ozloglašeni klan oteo je, mučio, a potom zvjerski ubio ovu dvojicu mladića. Prema nezvaničnim informacijama iza ubistva Mitića stoje Veljko Belivuk, Marko Miljković, Senad Rešović, Miloš Budimir, Vladimir Grek, Srđan Lalić, Bojan Hrvatin, Vladan Draganić i Dejan Tešić. S druge strane za ubistvo Mihajlovića pored vođa klana sumnjiče se i Vlade Draganić i Nikola Spasojević koji je ujedno i svjedok optuženi u postupku protiv ove kriminalne grupe.

Nikola Mitić. RAS Srbija

Kako se sumnja, Mitić je otet 10. avgusta prošle godine na Dedinju. Njemu su okrivljeni prepriječili put ispred ambasade SAD. Tada su ga oteli i tukli sve do stadiona Partizana u Humskoj ulici. Prema navodima iz naloga za sprovođenje istrage protiv ozloglašenog klana, u tajnoj prostoriji su nastavili njegovo mučenje. Mitić je imao telefon sa aplikacijom "Skaj" i tada su tražili da im da šifru kako bi otkrili sa kim komunicira. Izvukli su prepisku sa Lazarom Vukićevićem (također ubijenim). Telefon su bacili u Dunav, a po naredbi Belivuka i Miljkovića, Mitić je odvezen u vikendicu u Ritopeku.

- Belivuk i Miljković su preko "Skaja" nastavili da komuniciraju sa članovima grupe i daju im zadatke. Prema njihovoj naredbi, Mitiću su prvo odsjekli prst na nozi, pa ga davili i na kraju zaklali - stoji u naredbi o sprovođenju istrage.

Mitićev automobil "hondu sivik" osumnjičeni su odvezli na Košutnjak gdje su uklonili sve tragove. Dijelove ijtela ubijenog Mitića bacili su u Dunav, a prostorije su očistili varikinom.


Otrovali i spalili žrtvu

Sedma žrtva ovog klana je Goran Mihajlović, koga je grupa Velje Nevolje držala zatočenog nakon čega su ga otrovali u vikednici u Ritopeku, a njegovo tijelo potom prevezli kamionom u vikendicu u Surduku u Staroj Pazovi gdje su ga spalili.

Goran Mihajlović. Društvene mreže

Prema informacijama koje posjeduje Blic.rs, ubistvo je isplanirano u martu 2019. godine. 

Kako su pisali, a šta je stajalo u nalogu za sprovođenje istrage, Belivuk je navodno Spasojeviću dao novac i rekao mu da kupi radne kombinezone, čizme, kape, najlon, kabl, lanac, rukavice, čekiće, macole i korištene automobilske gume i ne manje od 40 vreća ćumura. 

Sudeći po navodima tužilaštva, ovo ubistvo izvršeno je po drugačijem principu od ostalih. Pripadnici ovog klana, kako se sumnja, koristili su kamion za prijevoz stvari koje je Spasojević nabavio sve do kuće koja je prvi put od početka istrage koja je pokrenuta prije tačno godinu dana pomenuta. Naime, kako tužilaštvo navodi, u pitanju je kuća u mjestu Surduk u Staroj Pazovi koja se nalazi na placu u okviru kojeg je i šuma. Ova kuća, otkriva nalog za sprovođenje istrage, poslužila im je da se riješe tela.

Namamili ga na sastanak, pa ga vezali i prevezli u vikendicu u Surduku

Prethodno su, kako se sumnja, namamili Mihajlovića da se nađe sa Miljkovićem i Belivukom, pa su ga u tajnoj prostoriji garaže u vikendici strave u Ritopeku vezali, a sivom lkepljivom trakom mu zalijepili gornji dio lica do nosa. On je vezan u kući u Ritopeku proveo cijelu noć 1. na 2. april, a kako se sumnja njega su čuvali Nikola Spasojević i Vlade Draganić.

- Oni su od oštećenog zahtijevali da im preko svojih poznanika preda mašinu za pravljenje tableta - psihoaktivnih supstanici, opojnu drogu i vatreno oružje koje je neovlašteno držao, zbog čega su ga ispitivali u toku dana i noći 1. na 2. april 2019. godine - stoji u nalogu tužilaštva.

U Surduku se nalazi druga vikendica smrti klana Velje Nevolje. RAS Srbija

Mihajlović je, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal bio pod prismotrom sve do 2. aprila kada su u bunker u garaži došli Belivuk i Miljković. Spasojeviću su, kako se sumnja, rekli da doveze kamion, kupi pijesak i natovari ga u tovarni dio kamiona, kako bi tijelo Mihajlovića iz kuće u Ritopku prevezli do placa kuće u Surduku.

- Spasojević je to i učinio i dovezao je kamion do kuće u Ritopeku u kojoj su Belivuk i Miljković u međuvremenu od njegovog dolaska i povratka lišili života Mihajlovića tako što su ga za sada nepoznatom supstancom otrovali, tijelo umotali u najlon, pa su Spasojević, Belivuk, Miljković i Draganić telo Mihajlovća iz tajne prostorije prenijeli u tovarni dio kamiona, prekrili pijeskom i odvezli na plac kuće u Surduku i tako što je Spasojević vozio kamion a Belivuk i Miljković išli vozilom marke gold "Golf" ispred njega - navodi Tužilaštvo za koje sumnja da su po dolasku na plac napravili lomaču od starih automobilskih guma, ćumura i drveća, koju su zapalili, a tijelo Mihajlovića stavili na stare automobilske gume, nalili benzinom i zapalili.

Tužilaštvo sumnja i da je nesagorjele dijelove tijela Mihajlovića, Velja Nevolja macolom usitnio, a potom ih stavili u vreću i odvezli do Pupinovog mosta kamionom, gdje su ih bacili u Dunav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.