PREDSJEDNIK SABNOR-A

Sead Đulić za "Avaz" o pljački Saborne crkve: Lopovluk koji se mora sankcionisati

Mislim da ćemo riješiti i ovo uskoro jer ima nekih pokazatelja, izjavio je Marić

Đulić: Stvorena je politička klima da su te stvari normalne. avaz

Piše: A. Ovčina

9.12.2022

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru opljačkana je 06. decembra ove godine, a potraga za počiniocima i dalje traje. 

Nakon što se ova vijest pojavila u javnosti, mnogi su osudili ovaj vandalski čin. Kablovi od struje su pokidani, a crkva je deveastirana.


Stvorena je politička klima da su te stvari normalne

Kako je za portal "Avaza" izjavio predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, osim toga što je strašno da se u 2022. godini dešavaju takve stvari, u Mostaru je to kontinuitet.

- Stvorena je politička klima da su te stvari normalne. Je li to lopovluk ili je nacionalna netrpeljivost ili nešto drugo, nebitno je, ali policija ne radi adekvatno svoj posao. Mi imamo 30 ubistava koja nisu razriješena. Partizansko groblje su u kontinuitetu devastirali, Pravoslavno groblje u toku godine također, u mjestu Vihovići kod Mostara. Bilo je krađa po džamijama. Vlada jedan sigurnosni haos u gradu, a vlasti nam uporno pričaju "Ne treba biti straha, situacija je pod kontrolom", "Sve je uredu". Adresa je Ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalna i gradska vlast – izjavio je Đulić.


Mišljenja je da sudeći po načinu na koji je realizirana krađa i po tome šta je ukradeno da je ovo krađa kako bi se ukradeni predmeti na otpadu unovčili, jer se takve stvari, kako kaže kontinuirano dešavaju.

- U ovom slučaju sam uvjeren da se radi o čistom lopovluku, krađi i to je kriminal koji treba sankcionisati – poručio je.

Dodao je da je upoznat s informacijom da će Vlada RS dati novčanu pomoć u iznosu od 100.000 KM.

- Strašno je ako mi svaki objekat koji je iole ozbiljniji moramo čuvati zaštitarima, videonadzorom. To samo govori da u gradu nema sigurnosti – zaključio je.

Marić: Istraga je u toku. AVAZ

Šta kažu iz policije

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Nemamo nove detalje. Traje istraga. Mislim da ćemo riješiti i ovo uskoro jer ima nekih pokazatelja. Ne bih iznosio činjenice dok traje istraga. Radi se kriminalistička istraga. Uključeni su i sektor na terenu 24 sata. Tako da se slaže mozaik da ćemo doći do počinioca – izjavio je portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.