POTVRĐENO ZA AVAZ

Dvojici policajaca određen jednomjesečni pritvor, treći na slobodi pod mjerama zabrane

Pripadnici MUP-a KS osumnjičeni za koruptivna djela

Istraga u MUP-u KS. Avaz

25.1.2023

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor  policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo Edinu Velagiću i Muniru Kamenici, osumnjičenima za koruptivna krivična djela, a koji su uhapšeni prema nalogu Tužilaštva KS u akciji kodnog naziva "Sparta", potvrđeno je za portal "Avaza"  iz Odjela za odnose s javnošću Općinskog suda.

Utjecaj na svjedoke

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni Melvis Tatarin je pušten na slobodu i njemu su  određene mjere zabrane, i to zabrana obavljanja posla policijskog službenika, zabrana napuštanja BiH, kao i mjesta prebivališta te zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima.

Iz Tužilaštva KS su naveli da se uhapšeni policajci sumnjiče da su u proteklom periodu tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimali novac od vozača, a da im nisu rekli da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana. 

Uzimali mito

Tako su pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa uplaćivali su kaznu u ime vozača kojeg su kaznili. Također su uzimali kompletan iznos na ime plaćanja novčane kazne, ali novac nisu uplaćivali u budžet Kantona Sarajevo. Uzimali su i novac kako ne bi pisali prekršajne naloge.

Policajci su mjesecima bili praćeni, a postoje videosnimci na kojima se vidi kako uzimaju mito.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.