SLUČAJ "KADA"

Advokat Kreho za "Avaz": Nikada ne bih pristao da branim osobu koja je držala dijete kao roba

Sankcije su preblage kada su u pitanju takvi slučajevi, kaže Senad Kreho

Kreho: Nikad ne bih branio takvog oca kao što je Uroš. Interview 20 - MUP Srbije

29.3.2023

Javnost u BiH zgrozio je slučaj “djevojčice iz kade” u Srbiji koju je otac Uroš Pašajlić od rođenja držao kao roba.

Sarajevski advokat Senad Kreho kazao je za portal “Avaza” da on ne bi branio ovog oca, iako se to protivi njegovom advokatskom kodeksu.

- Ne bih prihvatio da ga branim, na svaki način bih to odbio, pravdao bih se zauzetošću predmetima ili na drugi način. To je grozota. Bolje braniti četiri da tako kažem “normalna ubistva”, nego takav slučaj - kazao je advokat Kreho za “Avaz”.

Sankcije preblage

Uroš Pašajlić se sumnjiči da je izvršio krivična djela nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivična djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete.

- Sankcije, kada su u pitanju takove grozote, jednostavno su preblage. To važi kad je u pitanju cijeli region, Srbija, Hrvatska i BiH, niko u tom dijelu nije pooštravao sankcije, dok se, nažalost, ne desi slučaj “kada”. Kazne za protivpravno lišenje slobode u BiH se kreću se od šest mjeseci do tri godine. Ima pooštravanja kada je u pitanju maloljetna osoba, ali u globalu su u tom dijelu, za takve grozote, kazne preblage - navodi advokat Kreho za "Avaz".

On dodaje da bi u Njemačkoj tog oca prvo odveli na Psihijatriju radi vještačenja, proglasili ga normalnim i onda mu sudili.

- Vjerovatno će tako nešto uraditi i u Srbiji - zaključuje Kreho za "Avaz".

Otkriveno 24. marta

Jezivi slučaj koji se u Srbiji ne pamti otkriven je 24. marta ove godine kada je Ivana L. došla u policiju i prijavila partnera nasilnika. On ju je pet dana ranije pretukao. Nesretna žena policiji je rekla i da u stanu drži svoju omogodišnju kćerku zatvorenu u kupatilu.

- Djevojčica (8) je živjela sama u tom stanu, on je ponekad dolazio i obilazio. Živjela je u kupatilu, zaključana. Ključ je bio sa spoljne strane brave. Kada je otključano, ona je nađena u kadi, obučena. Nije imala vidljive povrede, ali je bila u katastrofalnom stanju. Cijeli stan je bio pun smeća, rekao je Telegrafu sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.