TRI SLUČAJA

Zeničanka krala po Mostaru pa strpana u pritvor

Osumnjičena da je počinila Produženo krivično djelo „Krađa“

Tužilaštvo HNK: Uvažen prijedlog. Avaz

Meliha Smajkic

9.9.2023

Na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a rješenjem Općinskog suda u Mostaru, prema osumnjičenoj Emiri O. (27), iz Zenice je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila Produženo krivično djelo „Krađa“ određen jednomjesečni pritvor.

Otključala sef

Kako su naveli iz Tužilaštva HNK, Emira O. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 11. februara 2023. godine do 2. septembra 2023. godine, sa ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, počinila krivično djelo „Krađa“, u tri pojedinačna slučaja, na različitim lokalitetima u Mostaru.

Tako je 11. februara, naveli su iz Tužilaštva HNK, oko 18:40 sati, ušla u trgovinu „Konzum“, u Franjevačkoj ulici, odnosno, u prostor skladišta navedenog objekta, gdje je otključala sef i otuđila i za sebe prisvojila novac u iznosu od 2.600 KM.

- Dana 22.marta 2023. godine, oko 12:05 sati, ušla u pekaru „Dan-noć“, na adresi Put 29 HUD b.b. u Mostaru, vlasništvo V. K. i iz ladice otuđila novac u iznosu od oko 700 KM, a 2 septembra oko 21,40 sati, ušla u restoran „Babilon“, na adresi Tabhana b.b. u Mostaru, te u blizini toaleta, iz ženske torbe otuđila novčanik, vlasništvo S. Z., u kojem se nalazio novac u iznosu od 1.250 KM i 400 eura, te osobni dokumenti i bankovne kartice na ime S. Z. Novac je zadržala za sebe, a po izlasku iz objekta novčanik bacila u kontejner - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Krivično djelo

Tužilaštvo HNK je, dodali su, predložilo sudu da se pritvor osumnjičenoj Emiri O. odredi iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna, što je Općinski sud u Mostaru prihvatio i ocijenio sasvim utemeljenim i opravdanim, te odredio mjeru pritvora osumnjičenoj.

- Emira O. je višestruka povratnica u vršenju ove vrste krivičnih djela, a zbog kojih je i izdržavala kaznu zatvora. Tužilaštvo HNK u saradnji sa PU Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.