REAKCIJE

Turska, Izrael i Kanada podržali udar saveznika na Siriju

Avaz.ba

14.4.2018

Sirijski režim osudio je u subotu "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada, nakon udara koje su prije zore izveli SAD, Francuska i Velika Britanija na sirijske vojne ciljeve, izvijestila je službena agencija Sana.

Udarima se željelo "spriječiti" misiju Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koja je trebala početi u subotu svoju istragu u Dumi o navodnom hemijskom napadu.

Napadu je glavni cilj prikrivanje laži Zapada

- Napadu je glavni cilj spriječiti rad ekipe, preduhitriti njene zaključke i izvršiti pritisak na misiju u pokušaju prikrivanja laži i objeda Zapada.

Sirija je poručila da napad neće utjecati na odlučnost sirijske vojske da nastavi borbu protiv militanata i uspostavi kontrolu u čitavoj zemlji.

Barbarska agresija neće ni na koji način utjecati na odlučnost i ustrajnost sirijskog naroda i njihovih herojskih vojnih snaga - citira Sana izvor u ministarstvu vanjskih poslova. 

"Ta će agresija jedino voditi u jačanje tenzija u svijetu" i prijeti međunarodnoj sigurnosti, dodaje izvor.

Sirijske vlasti objavile su u subotu ujutro snimku sirijskog predsjednika Bašara el-Asada kako u odijelu i s aktovkom u ruci dolazi na posao nakon zračnih udara zapadnih sila na ciljeve u Siriji.

Turska, Izrael i Kanada podržavaju udare u Siriji, Iran ih osuđuje

Turska, Kanada i Izrael podržali su u subotu zračne udare u Siriji, poručivši da su opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju hemijskog oružja, dok ih je Iran osudio.

Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao "primjereni" odgovor, objavio je u subotu izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. 

- Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska gledamo kao na... primjereni odgovor - kazao je izvor.

Odgovorni za hemijski napad moraju biti izvedeni pred lice pravde

Kanada podupire udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Džastin Trude (Justin Trudeau), dodajući da "odgovorni za hemijski napad moraju biti izvedeni pred lice pravde".

- Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu hemijskog oružja u prošlosedmičnom napadu na istočnu Gutu - kazao je u saopćenju Trudeu i dodao da će nastaviti s radom s međunarodnim partnerima na nastavku istrage hemijskog oružja u Siriji. 

Izrael: Sirija nastavlja svoje ubojite akcije

Izrael je opravdao u subotu američke, francuske i britanske udare u Siriji, ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja sa svojim "ubojitim akcijama", kazao je izraelski dužnosnik.

- Prošle godine američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da će korištenje hemijskog oružja prijeći crvenu liniju. Noćas su pod američkim vodstvom SAD, Francuska i Britanija djelovale posljedično. Sirija nastavlja svoje ubojite akcije - dodao je neimenovani izraelski dužnosnik.

Iran: Agresija izvedena bez ikakvog dokaza

Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je u subotu na "regionalne posljedice" udara SAD, Francuske i Britanije na Siriju "odlučno" ih osudivši.

- SAD i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu hemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice - objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Hezbolah: Američki napori će propasti

- Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista u istočnoj Guti, koju su ponovo zauzele sirijska vojska i njeni saveznici, dodaje se u tekstu koji osuđuje "očito kršenje međunarodnih propisa i zakona''.

Libanonski Hezbolah odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj odbrani na rušenju zapadnih raketa, poručivši da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta.

UN upozorava na moguću eskalaciju sukoba

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

- Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda - napisao je u priopćenju Guteres.

Glavni sekretar odgodio je predviđeno putovanje u Saudijsku Arabiju kako bi nadgledao posljedice vojne operacije SAD,  Britanije i Francuske, kojoj su cilj bili prvenstveno hemijski vojni kapaciteti kojima, po njima, raspolaže sirijska vlast.

Svaka upotreba hemijskog oružja je strašna

- Svaka upotreba hemijskog oružja je strašna - izjavio je Guteres. 

Naglasio je važnost djelovanja u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom. Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Guteres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja hemijskih napada u Siriji.

Rusija će tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao da će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

- Trenutno se analizira situacija. Rusija će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, siguran sam - kazao je Džabarov, koji je zamjenik predsjednika vanjskopolitičkog odbora.

Svijet je ujedinjen u gađenju

Britanski ministar vanjskih poslova na Twitteru je poručio:

- Pozdravite vijest o britanskim vojnim napadima na velika postrojenja hemijskog oružja u Siriji, uz pomoć naših američkih i francuskih saveznika. Svijet je ujedinjen u gađenju koje osjeća prema bilo kakvoj upotrebi hemijskog oružja, ali osobito protiv civila.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.