RUSIJA

Vojna parada u Moskvi povodom Dana pobjede nad fašizmom: Najveća atrakcija tenk "Terminator"

Srna

9.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nakon što je na satu na Crvenom trgu u Moskvi otkucalo 10 sati počela je, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, velika vojna parada u kojoj će učestvovati više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ruska novinska agencija Sputnjik navodi da se očekuje da će danas u maršu "Besmrtnog puka" u Moskvi učestvovati više od milion ljudi, koji će nositi portrete svojih predaka, veterana i učesnika Drugog svjetskog rata.

Tradicionalno, na čelu kolone na Crvenom trgu ispred pješadije naći će se legendarni tenk Crvene armije T-34, kojeg će pratiti borbena vozila.

Na paradi će biti predstavljene i novine ruske vojne industrije poput tenka "Armata" i borbenih vozila "Terminator".

Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi "Iskander-1", zajedno sa još jednim BTR-82A, kao i četiri reaktivna sistema "Smerč", protuzračni sistemi Tor-M2 i Buk-M2, Panciri-M i S-400.

Glavni spektakl svake parade su avijacija i akrobacije ruskih pilota na nebu iznad Moskve. Ukoliko vremenski uvjeti to dozvole, iznad glavnog grada zemlje proletjet će i helikopteri.

Ove godine glavna novina je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije Sergeja Šojgua, kabriolet domaće proizvodnje Aurus.

Među novinama je i novi model automatske puške "kalašnjikov" koji će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pješadije.

Očekuje se da će na paradi biti prikazano i novo višenamjensko terensko vozilo Lada sa spregnutim mitraljezom, kao i novi čečenski bagi Čaborz M-3. Ime vozila potječe od dvije riječi čečenskog jezika: ča, što znači medvjed i borz - vuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.