IZVJEŠTAJ

WHO: Blizu 3,4 posto oboljelih od koronavirusa preminulo

Svjetske zalihe zaštitne opreme, poput maski, rukavica i naočala, moraju biti povećane za oko 40 posto

Svjetske zalihe zaštitne opreme moraju biti povećane. AFP

Avaz.ba

3.3.2020

Na globalnom nivou, oko tri četvrtine oboljelih od koronavirusa je preminulo, što je daleko više od stope smrtnosti od običnog sezonskog gripa, ali Covid-19 može biti obuzdan, saopćeno je danas iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreyesus) zatražio je od zemalja da se u bolnicama pripreme za pacijente oboljele od virusa i da osiguraju da su radnici zdravstvenih službi zaštićeni. 

On je napomenuo da svjetske zalihe zaštitne opreme, poput maski, rukavica i naočala, moraju biti povećane za oko 40 posto.

- Nastavljamo sa upućivanjem poziva proizvođačima da hitno povećaju proizvodnju kako bi ispunili potraživanja i garantovali isporuke - izjavio je Gebrejesus. 


Uvođenje zabrana putovanja i nadzor putnika treba biti dio strategije zaustavljanja epidemije. Agencije

Zvaničnik WHO-a Majk Rajan (Mike Rian) naglasio je da uvođenje zabrana putovanja i nadzor putnika treba biti dio strategije zaustavljanja epidemije, ali da to nije dovoljno.

Gebrejesus je istakao da je razgovarao sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta o Olimpijskim igrama u Tokiju koje trebaju početi u julu i da su se saglasili da će pratiti razvoj situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.