KORONAVIRUS

Zašto karantin u Italiji ne daje rezultate

Mnogi su ranije upozoravali da su odmah bile potrebne strožije mjere

Veliki broj ljudi preminuo je od koronavirusa u Italiji. Ilustracija

Avaz.ba / Nezavisne.com

19.3.2020

Italija još ne vidi pozitivne posljedice drastičnih mjera suzbijanja širenja koronavirusa koje su na snazi, a jučer je zabilježen najveći broj preminulih osoba u 24 sata otkako je izbila pandemija koronavirusa, čak 475 osoba, dok se broj žrtava popeo na skoro 3.000

Ukupni broj zaraženih virusom porastao je sa 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je italijanska Civilna zaštita.

Na dramatičnu situaciju u Italiji osvrnuo se direktor Programa za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Majkl Rajan, koji je ove katastrofalne brojke doveo u koleraciju s velikim udjelom starijeg stanovništva, ali i zapanjujućim brojem zaraženih zdravstvenih radnika.

Veliki broj doktora zaražen je zbog neadekvatnih mjera zaštite u skoro neljudskim uvjetima rada po poljskim bolnicama, pretrpanim ustanovama, hodnicima...

- Suočeni smo s kolapsom zdravstvenog sistema. Opreme, jednostavno, nema dovoljno, doktori biraju koga će uopće liječiti. Jedino što bi nas moglo spasiti je ogromna finansijska injekcija, ali na sve se to trebalo misliti mnogo prije - rekla je doktorica Kijara Bonini, i sama zaražena koronavirusom. 

Trenutno je u samoizolaciji, ali je dobila prvi negativni nalaz. Čeka još jedan pa će nazad na posao.


Nema alternative

Doktor Đorđo Palu, bivši predsjednik i evropskog i italijanskog udruženja virologa te profesor virologije i mikrobiologije na Univerzitetu u Padovi, rekao je kako se, nakon uvođenja oštrijih mjera društvenog distanciranja, kroz desetak dana očekivao pad broja zaraženih, ali je rezultat i njega razočarao. Tvrdi da je u ovom trenutku teško reći kad će se krivulja porasta broja zaraženih ublažiti, ali da smatra kako su ove mjere jedino rješenje.

- Alternative nema, a prava građana su u ovom trenutku manje bitna od sigurnosti - upozorio je ugledni virolog.

Drastične mjere trebalo je uvesti ranije, smatra doktor Palu, koji kaže da je bila greška zatvoriti samo 11 žarišta zaraze.


Vlada je bila lijena i nije odmah uvela stroge mjere

- Ograničiti izlaske na odlazak jednom sedmično u trgovinu nije dovoljno. Potrebna je potpuna izolacija - poručio je stručnjak svojim sunarodnjacima, od kojih između 40 i 60 uopće ne poštuje pravila samoizolacije.

Rekao je i da je vlada bila lijena i nepotrebno otezala s uvođenjem oštrijih mjera te da je daleko veći broj građana trebalo podvrgnuti testiranju, a mnogi su upozoravali na te probleme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.