PUTIN NEGIRA

Pompeo krivi Rusiju za hakerske napade na SAD

Republikanski senator Marko Rubio izjavio je da SAD moraju da uzvrate snažnije od uvođenja sankcija

Pompeo: Uperio prst u Rusiju. Agencije

N. Aj.

19.12.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) izjavio je da je jasno da Rusija stoji iza hakerskih napada na SAD ove sedmice, koje je jedan američki zvaničnik okarakterisao kao "najgore u historiji SAD".

Iako širom Amerike se vjeruje da je hakerske napade na SAD izvršila Rusija, niko se iz američke vlade nije oglasio da potvrdi te nezvanične optužbe prije Pompeove jučerašnje izjave, piše Fox News.

Ni Donald Tramp (Trump) nije se oglašavao tim povodom, ali je zato ruski predsjednik Vladimir Putin negirao da je Rusija umiješana u hakovanje američkih institucija i kompanija.

Američka Agencija za sajber sigurnost i sigurnosnu infrastrukturu (CISA) saopćila je da su sofisticirani hakerski napadi, koje je teško otkriti i prevazići, ugrozili rad federalnih službi i "vitalnu infrastrukturu".

Republikanski senator Marko Rubio (Marco), trenutno na položaju predsjedavajućeg u senatskom Odboru za sigurnosna pitanja, izjavio je da SAD moraju da uzvrate snažnije od uvođenja sankcija.

- Metod po kojem su izvedeni ovi hakerski napadi nosi prepoznatljive odlike ruskih sajber operacija. Ali, moramo nedvosmisleno da utvrdimo ko stoji iza svega ovoga, jer Amerika se mora osvetiti, a ne samo uvoditi sankcije - poručio je Rubio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.