NIJE POMOGAO PREVODIOCIMA

Dominik Rab odbija da podnese ostavku nakon kritika britanske javnosti

Na pitanje novinara u četvrtak ujutro planira li podnijeti ostavku nakon svog poteza, ministar vanjskih poslova odgovorio je kratko: "Ne."

Rab: Bio na odmoru kada je Kabul pao u ruke talibanima. Agencije

Ad. A. / Fena

19.8.2021

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) bio je na odmoru u trenucima kada su talibani zauzimali Kabul i odbio je obaviti telefonski razgovor kako bi pomogao afganistanskim prevodiocima koji su svoje živote stavili na kocku radeći s britanskim trupama, javlja Sky News.

Rab se od tada opire pozivima da podnese ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova nakon što je odbio razgovarati s afganistanskim ministrom vanjskih poslova tokom svog godišnjeg odmora dok su se talibani približavali Kabulu.

Laburisti, liberalni demokrati, SNP i Plaid Cymru vrše pritisak na Raba da napusti svoju ministarsku poziciju i kažu da bi premijer Boris Džonson trebao smijeniti ministra vanjskih poslova ako ovaj sam ne odstupi.

Ali "Downing Street" i dalje tvrdi da imaju "puno povjerenje" u ministra Raba.

Na pitanje novinara u četvrtak ujutro planira li podnijeti ostavku nakon svog poteza, ministar vanjskih poslova odgovorio je kratko: "Ne."

Ali ministrica vanjskih poslova vlade u sjeni iz redova laburista Lisa Nandy rekla je za Sky News da je "postalo je apsolutno jasno da je položaj ministra vanjskih poslova postao neodrživ".

- Smatram apsolutno sramnim da se vlada nije udostojila podići slušalicu na poziv afganistanskog ministra vanjskih poslova - rekla je Nandy.

Nandy je dodala da ako Rab nema pristojnosti podnijeti ostavku, premijer mora pokazati makar trunku liderstva i smijeniti ga sam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.