BIVŠI PREDSJEDNIK

Tramp: Avion iz Afganistana je trebao biti pun Amerikanaca

Snimak više od 800 Afganistanaca koji su u nedjelju žurno evakuirani američkim vojnim avionom pošto su talibani zauzeli Kabul, Amerikanci su većinom dočekali s empatijom

Donald Tramp. Agencije

Fu. M.

21.8.2021

Dok u američkoj javnosti prevladava osjećaj solidarnosti s afganistanskim saveznicima koji žele pobjeći od talibana, u radikalnoj desnici čuju se glasovi upozorenja na priliv izbjeglica u Sjedinjene Države, a među njima je najglasniji Donald Tramp (Trump).

Snimak više od 800 Afganistanaca koji su u nedjelju žurno evakuirani američkim vojnim avionom pošto su talibani zauzeli Kabul, Amerikanci su većinom dočekali s empatijom.

Priča o posadi koja je odlučila da će radije poletjeti nego izgurati civile iz prepunog aviona, bila je u njihovim očima simbol tradicionalne gostoljubivosti na koju su mnogi ponosni.

No bivši republikanski predsjednik objavio je u petak niz zajedljivih izjava:

- Ovaj avion je trebao biti pun Amerikanaca. Prvo Amerika!"

Donald Tramp nije govorio tako samo dva dana prije.

- Može li ko zamisliti da se naša vojska povuče prije nego se evakuiraju civili i drugi koji su bili dobri prema našoj zemlji i trebalo im se omogućiti da se sklone? - napisao je, osuvši paljbu kritika na svog nasljednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zbog katastrofalnog američkog povlačenja i haotične evakuacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.