RATIŠTE U UKRAJINI

Vojnopolitički analitičar Berko Zečević za "Avaz": EU trebaju brze i fleksibilne vojne snage

Od početka ruske agresije u februaru Zečević tvrdi da rat neće biti brzo završen, jer on podrazumijeva ispunjavanje strateških ciljeva

Zečević: Za razliku od BiH, Ukrajina ima prijatelje. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.5.2022

Težište napada ruske vojske u Ukrajini je prostor Donbasa, kazao je za „Avaz“ vojnopolitički analitičar Berko Zečević, komentirajući trenutno stanje na ratištima u Ukrajini. Rusi nastoje ovladati proruskim regijama Donjeck i Lugansk te dodatnim teritorijama koje bi bile predmet pregovora.

Termobaričko oružje

Na osnovu videosnimaka s fronta, dodaje Zečević, jasno se vide visoka koncentracija ruske artiljerije i intenzivna upotreba termobaričkih višecjevnih bacača raketa TOS1.

- Radi se o sistemu koji je namijenjen za uništavanje teško utvrđenih položaja i u ovom momentu ukrajinska vojska nije u mogućnosti da se suprotstavi. To je oružje dometa od 600 metara do šest kilometara, a Ukrajinci nemaju dovoljno artiljerije da neutraliziraju te sisteme na šasijama tenkova T72. Termobaričko oružje nakon aktiviranja uzima kisik iz okoline, sistem od 24 cijevi ima udarni front 200x400 metara i na tom prostoru izaziva spaljivanje ljudi i njihovo uništavanje pritiskom. To djeluje zastrašujuće za ljude koji su u fazi odbrane - pojašnjava Zečević.

Zastrašujuće posljedice. Agencije

Dodaje da je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski shvatio da je rat proces i da Ukrajina mora znati da njena odbrana zavisi od njihove spremnosti da mobiliziraju svoje ljude i resurse.

Tri centra moći

- Za razliku od BiH, sreća je da imaju prijatelje koji su spremni da im pomognu, ali ta pomoć mora proći potrebne procedure - kaže Zečević.

Od početka ruske agresije u februaru Zečević tvrdi da rat neće biti brzo završen, jer on podrazumijeva ispunjavanje strateških ciljeva. Cijena rata, u ogromnim gubicima s obje strane, razmatrat će se tek kasnije. Uprkos strašnim posljedicama za BiH i Evropu, ovo je, kaže, vrijeme otrežnjenja.

- Ponovno se uspostavljaju realni odnosi snaga u svijetu s tri centra vojne i ekonomske moći - SAD, Rusija i Kina. Evropa mora preispitati svoje strateške ciljeve, hoće li biti ozbiljna ekonomska i vojna sila. Važno je da svi problemi u funkcioniranju EU od februara do sada budu otklonjeni i da EU zauzme stav hoće li imati evropske vojne snage, nezavisno od NATO-a. NATO je prvenstveno bio postavljen kao odgovor na moguće nuklearne sukobe, a u ovom momentu imamo nenuklearni sukob koji se sutra može prenijeti na neki drugi dio Evrope. Zato su potrebne brze, fleksibilne snage koje će biti u stanju da odgovore - ističe Zečević.

Poraz ruske diplomatije

Komentirajući prijetnje Ambasade Rusije, u slučaju da BiH nastavi svoj NATO put, Zečević kaže da diplomatija ima više nivoa i da takve poruke nisu strašne, ali da Rusiji najviše zamjera zbog činjenice što BiH ne posmatra kao državu u kojoj žive slavenski narodi različitih vjera i da se ne odnosi na isti način prema svima.

- Iako Rusija ima četvrtinu neruskog stanovništva, narode druge vjeroispovijesti, ovdje su suzili svoj odnos samo na dio stanovništva BiH pravoslavne vjere i na RS. To jasno pokazuje da njihov odnos prema BiH nije u skladu s tim da je BiH država četiri naroda u dva entiteta. Ne pamtim da su Rusi pomogli BiH, da svi stanovnici osjete tu pomoć, nego je to samo usmjereno na entitet RS. To što se oni sad ljute dokaz je da je njihov diplomatski odnos doživio poraz - ističe Berko Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.