NOVA PRAVILA

Japan ublažava mjere za strane turiste: Dozvoljeni obilasci samo sa vodičem

Djelimično obnavljanje međunarodnog turizma u Japanu provodi se prema smjernicama zasnovanim na eksperimentu

Ublažene mjere. Kotaro Ebara

A. O. / AP

10.6.2022

Japan je danas ublažio pravila za ulazak u zemlju za strane turiste i počeo primati prijave, ali samo za one s paket aranžmanima uz vodiče koji su spremni slijediti pravilo nošenja make i druge antivirusne mjere, dok zemlja oprezno pokušava da balansira poslovne interese i borbu protiv ponovnog širenja Covid epidemije, prenosi AP.

Danas su otvorene procedure prijava potrebnih za ulazak, a dolasci se očekuju najranije krajem juna, iako su aerodromske službe za imigraciju i karantin u pripravnosti za sve moguće dolaske.


Bilo 50 učesnika

Japanska turistička agencija kaže da se prihvataju ture iz 98 zemalja i regija, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Kinu, Južnu Koreju, Tajland i Singapur, za koje se smatra da imaju nizak rizik od infekcije.

Djelimično obnavljanje međunarodnog turizma u Japanu provodi se prema smjernicama zasnovanim na eksperimentu provedenom krajem maja. Učestvovalo je oko 50 učesnika, uglavnom zaposlenih u turističkim agencijama iz Australije, Singapura, Tajlanda i Sjedinjenih Država.


Nošenje maske

U jednom slučaju, turneja za četvoročlanu grupu je otkazana kada je jedan od učesnika bio pozitivan na COVID-19 nakon dolaska u Japan.

Prema smjernicama, od učesnika se traži da većinu vremena nose maske i da su platili osiguranje za pokrivanje medicinskih troškova u slučaju da se zaraze COVID-om. Pravila ne postavljaju ograničenje za broj ljudi u jednoj grupi, ali vodiči moraju biti prisutni tokom čitavog putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.