OBJAVIO DANAS

Šef japanske policije podnio ostavku zbog ubistva Abea

Saopćenje šefa Nacionalne policijske agencije Itarua Nakamure uslijedilo je nakon što je njegova agencija objavila izvještaj u kojem se okrivljuju nedostaci u policijskoj zaštiti

Itaruo Nakamura. Agencije

H. J. I.

25.8.2022

Šef japanske nacionalne policije rekao je u četvrtak da će podnijeti ostavku kako bi preuzeo odgovornost za manjkavosti u sigurnosti za koje je istraga njegove vlastite agencije pokazala da nisu na adekvatan način zaštitili bivšeg japanskog premijera Shinza Abea od pucnjave na predizbornom govoru prošlog mjeseca.

Saopćenje šefa Nacionalne policijske agencije Itarua Nakamure uslijedilo je nakon što je njegova agencija objavila izvještaj u kojem se okrivljuju nedostaci u policijskoj zaštiti, koji su doveli do Abeovog ubistva 8. jula u Nari u zapadnom Japanu.


Nakamura je rekao da je ozbiljno shvatio smrt bivšeg premijera i da je ranije u četvrtak podnio ostavku Nacionalnoj komisiji za javnu sigurnost, javlja AP.

On nije rekao kada će njegova ostavka biti zvanična. Japanski mediji izvještavaju da se očekuje da će njegova ostavka biti odobrena na sjednici vlade u petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.