TURSKA

Uspješna akcija MIT-a na sjeveru Iraka: Neutraliziran vođa terorističke organizacije PKK

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turske, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama

Neutralisan Bedirhan Abij kodnog imena "Darav Gevda". Agencije

A. Č. / Anadolija

4.9.2022

Obavještajna služba Turske (MIT) neutralisala je Bedirhana Abija kodnog imena "Darav Gevda", jednog od tzv. vođa terorističke organizacije PKK, u operaciji provedenoj u regiji Sinjar, na sjeveru Iraka, javlja Anadolija.

Abi, koji je 2011. pristupio redovima terorističkog PKK-a, nastavio je svoje terorističke aktivnosti u Sirnaku i Yuksekovi, zatim u Iraku. Abi, koji je učestvovao u akcijama u kojima su poginuli neki od pripadnika snaga sigurnosti, uvršten je na listu meta turskog MIT-a.

Abi je u okviru djelovanja u Iraku služio kao nadređeni u tzv. Odbrambenim jedinicama Sinjara (YBS), pridruženim PKK-u. U uspješnoj operaciji MIT-a Abi je neutralisan u regiji Sinjar.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turske, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.