ALARMANTNI NALAZI

Studija u Izraelu: Pandemija koronavirusa nanijela psihičku štetu mladim doktorima

Ukupno 145 pripravnika je učestvovalo u istraživanju

47 posto je prijavilo znatno jače simptome depresije ili anksioznosti. Ilustracija

H. J. I.

7.9.2022

Pandemija koronavirusa nije nanijela psihičku štetu samo pacijentima i njihovim porodicama, već kako piše Jerusalem post, i mladim stažistima koji liječe ljude na kovid odjelima. 

Jedinstvena studija sprovedena u Tel Avivskom medicinskom centru Sourasky razmatrala je učinak rada u složenim i jedinstvenim uslovima epidemije koronavirusa u bolnici. Studija se uglavnom fokusirala na populaciju stažista.


Nalazi su bili alarmantni

U sklopu njihovog istraživanja, ostvaren je kontakt sa svim štićenicima prve godine koji su radili u bolnici Sourasky's Ichilov u prvoj godini pandemije od marta 2020. do februara 2021. Ukupno 145 pripravnika je učestvovalo u istraživanju.

Nalazi su bili alarmantni, 47 posto je prijavilo znatno jače simptome depresije ili anksioznosti nakon rada na odjelima za korona virusa, gdje su mnogi pacijenti bili teško bolesni, a mnogi umrli. Ovi doktori su također imali tendenciju da razviju simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

- U trenutnoj studiji uložili smo poseban napor da dopremo do svakog pripravnika koji je radio tokom pandemije koronavirusa u Souraskyju i, zaista, uspjeli smo regrutirati većinu njih, oko 75 posto - rekli su istraživači.

Istraživači su otkrili da su i ovi pripravnici razvili značajne simptome "burnout" sindroma uprkos činjenici da im je ovo bila prva godina rada u zdravstvenom sistemu. 

Osjećaj "emocionalne iscrpljenosti"

Stažisti su prijavili osjećaj "emocionalne iscrpljenosti" i osjećaj odvojenosti ili depersonalizacije. Oko 11 posto pripravnika je izjavilo da su pokušali da koriste kanabis ili alkohol kako bi preživjeli težak period.

- Ovi nalazi su alarmantni - rekao je Roy Sar-El, psihijatar u Souraskyju koji je vodio studiju.

- One pokazuju težinu štete za najmlađu populaciju ljekara, onih koji bi trebali imati najveću motivaciju da se bave medicinom. Nalazi zahtijevaju razmatranje od strane kapetana zdravstvenog sistema, kako bi zaštitili ove mlade doktore u vremenima krize - dodao je.

Njegov psihijatrijski tim činili su doktori Yoel Angel, Gil Fire, Aviv Avni i Oren Tene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.