DRAMATIČNA SITUACIJA

Nakon što su eskalirali protesti: Kineska vlast planira „suzbiti neprijateljske snage“

Komunističke partija rekla je da je ‘u skladu sa zakonom potrebno suzbiti infiltraciju i sabotažu koju provode neprijateljske snage

Covid testiranje u Kini. AP

Piše: D. H.

30.11.2022

Glavna kineska služba sigurnosti pozvala je na slamanje ‘neprijateljskih snaga‘ nakon što su protesti protiv covid mjera, inače vrlo rijetki u ovoj zemlji, buknuli tokom vikenda u gradovima diljem Kine, piše BBC.


Uvesti karantin

Policajci su preplavili sada prazna mjesta na kojima se protestovalo, a neki demonstranti kažu da ih je policija kontaktirala i tražila informacije o tome gdje se trenutno nalaze.

Zdravstveni funkcioneri u zemlji, u međuvremenu, kažu da bi karantin trebalo ‘brzo uvesti i potom ublažiti‘.

Kina posljednjih dana bilježi rekordan broj novih slučajeva zaraze covidom.

To je jedina velika ekonomija na svijetu koje se još uvijek drži nula-covid politike, a lokalne vlasti se masovnim testiranjem, karantenama i naglim zatvaranjem bore protiv čak i najmanjih žarišta.

Tokom vikenda hiljade ljudi u Kini izašle su na ulice tražeći ukidanje strogih mjera. Neki su čak pozivali predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinpinga) da odstupi s vlasti.

No, čini se da je jaka policijska prisutnost u velikim kineskim gradovima, uključujući Peking i Šangaj, u ponedjeljak i utorak zaustavila nastavak prosvjeda.

Centralna komisija za politička i pravna pitanja vladajuće Komunističke partije, koja nadzire provedbu zakona diljem Kine, rekla je da je ‘u skladu sa zakonom potrebno suzbiti infiltraciju i sabotažu koju provode neprijateljske snage‘.

U saopštenju, koje je prenijela kineska novinska agencija Xinhua, ne spominju se nedavni protesti koji su započeli nakon što je u požaru u visokoj zgradi u Urumqiju, na zapadu Kine, u četvrtak poginulo 10 ljudi.


Smrtni slučajevi

Mnogi Kinezi vjeruju da su smrtnim slučajevima pridonijele stroge covid mjere u gradu, iako vlasti to poriču.

Policajci su u utorak u velikom broju patrolirali dijelovima Pekinga i Šangaja gdje su tijekom vikenda održani protesti.

Bilo je i izvještaja o oko 150 policajaca koji su stigli u prometnu trgovačku zonu u južnom gradu Šenzenu nakon što su se na društvenim medijima pojavile glasine da se planira novi protest.

Također u utorak, kineski zdravstveni funkcioneri rekli su da će vlasti raditi na smanjenju ‘neugodnosti‘ uzrokovanih pandemijom covida.

Mi Feng, glasnogovornik kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC), rekao je novinarima da bi karantenu trebalo ‘brzo uvesti i ublažiti‘ te da bi ‘pretjerane mjere kontrole trebalo stalno ispravljati‘.

Zdravstveni funkcioneri ranije su kazali da bi covid mjere trebale biti bolje usmjerene te dodali da su pritužbe zbog strogih ograničenja rezultat ‘proizvoljno‘ uvedenih lokalnih mjera, a ne nacionalnih smjernica.


Promjene lokalne politike

U južnoj pokrajini Guangdong, vlasti su u utorak navečer najavile promjene lokalne politike za suzbijanje covida, dopuštajući nekim bliskim kontaktima oboljelih da se izoliraju kod kuće umjesto u državnim ustanovama.

S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo je pozvalo kineskog veleposlanika na sastanak nakon što je novinar BBC-ja, Ed Lawrence, pretučen i nakratko pritvoren dok je u nedjelju izvještavao o protuvladinim prosvjedima protiv covid mjera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.