NIJE IM SE SVIDJELA IZJAVA

Kijev kritizirao Makrona

Civilizirani svijet treba sigurnosne garancije od barbarskih namjera postputinovske Rusije, napisao je Podoljak

Emanuel Makron, francuski predsjednik. ANADOLIJA

A. O.

5.12.2022

Prijedlog predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) da Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako Kremlj pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini je naišla na burne kritike u Ukrajini i baltičkim zemljama, piše Reuters

Podsjetimo, u intervjuu za francusku TV postaju TF1 Makron je rekao da Evropa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu i razmisliti "kako dati garanciju Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački stol".


Sigurnosna garancija

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak, poručio je da svijet treba sigurnosna garancija Rusije, a ne obrnuto. 

- Civilizirani svijet treba sigurnosne garancije od barbarskih namjera postputinovske Rusije - napisao je Podoljak na Twitteru u nedjelju.

Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov tvrdi da bi "denuklearizirana i demilitarizirana" Rusija bila najbolja garancija mira ne samo za Ukrajinu nego i za cijeli svijet. 

- Neko želi dati sigurnosna jamstva terorističkoj državi ubici? Umjesto Ninberga (Nürnberga) - potpisati sporazum s Rusijom i rukovati se,  napisao je Danilov na Twitteru.


Okončanje sukoba

Nakon nekoliko rundi razgovora održanih još ranije tokom rata predstavnici Ukrajine i Rusije se mjesecima nisu sastali kako bi pregovarali o okončanju sukoba. Iz Kijeva ističu da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane s napadima i povuče se s okupiranog ukrajinskog teritorija, dok Kremlj zahtijeva da Zapad prizna rusku aneksiju ukrajinskih regija.

Viktorija Nuland (Victoria), podsekretarica SAD-a za politička pitanja, smatra da Putinovo insistiranje na međunarodnom priznanju ruskih aneksija ukazuje na to da nije ozbiljan u pogledu mirovnih pregovora. 

- Diplomatija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera - kazala je Nuland novinarima nakon sastanka sa Zelenskim u Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.