GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: NATO sve više zabrinut da bi Kina mogla isporučiti oružje Rusiji

Vrijeme je da se proces finalizira i da Švedska i Finska budu punopravne članice našeg saveza, rekao je Stoltenberg

Stoltenberg: Okončanje ovog rata neće biti povratak u normalu u našim odnosima s Rusijom. NATO

Anadolija

28.2.2023

NATO je sve zabrinutiji da bi Kina, koja je nedavno predložila mirovni plan od 12 tačaka za okončanje rata u Ukrajini, mogla isporučiti oružje Rusiji, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak.

Nove ofanzive

Govoreći na nordijskom samitu SAMAK-a u Helsinkiju u Finskoj, Stoltenberg je naglasio da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za još rata, jer pokreće nove ofanzive, mobilizira više trupa i dopire do Sjeverne Koreje i Irana kako bi dobio više oružja.

- Također smo sve više zabrinuti da Kina možda planira da pruži smrtonosnu podršku Rusiji - rekao je on, pozivajući NATO da nastavi podržavati Ukrajinu.

On je objasnio da čak i kada se rat završi, NATO mora prekinuti krug ruske agresije omogućavajući Ukrajini da odvrati i odbrani se od budućih napada.

Stoltenberg je pozvao NATO da obezbijedi dugoročne sigurnosne aranžmane za Ukrajinu, jer ta zemlja pripada evroatlantskoj porodici.

- Okončanje ovog rata neće biti povratak u normalu u našim odnosima s Rusijom, jer Moskva razbija cijelu arhitekturu kontrole naoružanja - dodao je on.

Budžet za odbranu

Prema Stoltenbergovim riječima, zemlje NATO-a moraju se više posvetiti budžetu za odbranu čak i ako rizikuju smanjenje potrošnje na druge politike kako bi očuvale bezbjednost u opasnijem svijetu.

On je pozdravio spremnost turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da nastavi razgovore o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO-u i rekao da će se strane sastati sljedeće sedmice u Briselu.

- Vrijeme je da se proces finalizira i da Švedska i Finska budu punopravne članice našeg saveza - rekao je Stoltenberg.

Komentarišući američke navode da će Kina pružiti smrtonosnu pomoć Rusiji, portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova je u ponedjeljak rekao: „Kina je aktivno promovisala mirovne pregovore i političko rješenje krize. SAD nisu u poziciji da upiru prstom u odnos Kine s Rusijom. Ne prihvatamo prisilu ili pritisak SAD-a".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.