UHVAĆEN, PA OPTUŽEN

Muškarac pokušao preplivati Crno more kako bi se pridružio vojsci Ukrajine

Kako je bio u stanju da ostane u vodi toliko dugo ostaje nejasno, iako je pravosudna pres služba saopćila da je "izvodio razne tehnike plivanja

On je ranije pokušao da uđe u Ukrajinu preko ruske regije Brajnsk. Screenshot

E. A.

4.3.2023

Stanovnik Sankt Peterburga osuđen je na šest godina zatvora sa teškim radom od strane Vrhovnog suda Krima nakon što proglašen krivim po optužbama za izdaju zbog ilegalnog prelaska granice kada je pokušao da prepliva sa Krima, koji je okupirala Rusija, da bi se pridružio ukrajinskoj vojsci, piše RIA Novosti .

Čovjek, koji nije imenovan, ali je u ranim 40-im godinama, očigledno pokušao da stigne do ukrajinske luke Odesa prošlog ljeta preplivavši Crno more sa najzapadnije tačke Krima, na udaljenosti od oko 180 kilometara.

Dva dana plivanja

U odijelu i perajima, te sa osnovnim potrepštinama kao što su kompas i podvodna svjetiljka, muškarca su zadržali ruski graničari nakon dva dana plivanja, javila je agencija Interfax.

Kako je bio u stanju da ostane u vodi toliko dugo ostaje nejasno, iako je pravosudna pres služba saopćila da je "izvodio razne tehnike plivanja i odmaranja u vodi uz pridržavanje mjera tajnosti".

Udaljenost 180 km

On je ranije pokušao da uđe u Ukrajinu preko ruske regije Brajnsk, ali se odlučio na crnomorski put kada je taj plan propao.

Udaljenost od sela Olenevka (najzapadnije tačke Krima) do Odese u pravoj liniji je oko 180 km.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.