DOBILI PASOŠE

Srbijanski borci u Ukrajini: Mediji objavili identitete

Predaju se dokumenta na potpis Vladimiru Putinu, prije toga dokumenta prolaze kroz opredijeljene službe, rečeno je u videoporuci

Nalaze se u Ukrajini. The Insider

E. A.

5.3.2023

Posljednji snimak Save i Dunava nastao je 1. marta. U opisu je 

navedeno da je "obuka završena" i da je došlo vrijeme za akciju.

- Ovo je već druga tura. Četrdeset i dva naša borca iz bivše Jugoslavije i Evrope. Prošlo je već tri mjeseca kako su ovdje. Predaju se dokumenta na potpis Vladimiru Putinu. Prije toga dokumenta prolaze kroz opredijeljene službe. Svi stranci koji dobijaju pasoše za učešće u oružanim snagama Rusije idu kroz nas. Ja skupljam sva dokumenta, nosim ih u nadležnu službu, oni provjeravaju i to se nosi na potpis predsjedniku (Putinu) - govori Dejan Berić u video poruci objavljenoj 28. februara ove godine.

Berić je državljanin Srbije koji godinama živi u Rusiji, a od 2014. godine se borio u Ukrajini na strani ruskih separatista. Sada sebe predstavlja koordinatorom za dobrovoljce koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije. On je sredinom decembra objavio snimke nekoliko srbijanskih državljana koji prolaze vojnu obuku u ruskim kampovima, piše portal Istraga.ba

- Vrijeme obuke je prošlo. Došlo je vrijeme je vrijeme da se dokažete u borbi. Želimo im uspješan lov - objavljeno je u nedjelju ujutro na Telegram kanalu “bataljona Sudoplatov”.

Uz objave su priložene fotografije iz vojnog vozila na kojima se vidi pet osoba. Najmanje dvije osobe su srpske nacionalnosti, dok u komentarima na objavljene fotografije nekoliko osoba navodi da je prisutan i jedan Makedonac.

Nešto kasnije, objavljen i je i videosnimak na kojem se isti vojnici vide u drugom vojnom vozilu. Na snimku govori Andrej Rodionov (Andrey Rodionov), ruski državljanin poznat po nadimku Viking. 

Viking vodi pokret rusko-slavenskog ujedinjenja i preporoda koji se, prema njegovoj web stranici, suprotstavlja "zapadnom globalizmu, materijalizmu i multikulturalizmu". 

Jedna od profilnih fotografija njegovog privatnog Telegram kanala je i ona koja je nastala na Kosovu. Radionov, znatno mlađi u odnosu na sadašnje fotografije, pozira ispred table Kosovska Mitrovica.

Andrej Radionov Viking na Kosovu. Screenshot

- Tu su naša braća Srbi - kaže Radionov na snimku koji je objavio u nedjelju ujutro.

U opisu videosnimka Radionov navodi da je snimak nastao 1. marta, te da su na snimku "Sava" i "Dunav". U pitanju su dvije osobe koje od decembra prošle godine ruske televizije i mediji predstavljaju kao dobrovoljce iz Srbije. Međutim, postoje i oni mediji u Rusiji koji sumnjaju da različite osobe predstavljaju kao iste. Tako ruski portal theins.ru piše kako u dvije različite priče "Sava" i "Dunav" zvuče drugačije.

- Sava i Dunav ponavljaju otrcane klišeje poput "NATO se bori umjesto Ukrajine", da je "sve probleme stvorio Zapad i njegov politički establišment u Kijevu". Njihove misli ponovno u velikoj mjeri prepričava Viking. Prema njegovim riječima, u SVO mogu sudjelovati stotine stranaca, a 'u njihov bataljon želi doći oko 15 Srba, pet-šest Makedonaca i nekoliko ljudi iz drugih slavenskih zemalja - piše theis.ru.

Ipak, ukoliko pregledate više snimaka, jasno je da se iza nadimaka "Dunav" i "Sava" kriju osobe sa govornog područja bivše Jugoslavije. Međutim, njihov identitet je, praktično, nemoguće potvrditi. 

Sava, Dunav i Viking. The Insider

Ukrajinski poprilično vjerodostojni portal Obozrevatel.com piše da se iza nadimaka Dunav i Sava skrivaju Milan Lučić i Jovan Bjelotomić. 

U tekstu je, dalje, navedeno da su za Lučićem i Bjelotomićem raspisane Interpolove potjernice u Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.