MANUEL VULIĆ

U Kolumbiji uhapšen bjegunac iz Hrvatske: Radio za Darka Šarića, povezan i sa oružjem iz BiH

Kolumbijski mediji navode da je Vulić navodni vođa međunarodne organizacije koju čini nekoliko hrvatskih državljana

Uhapšen Manuel Vulić. Twitter

S. S.

6.5.2023

U Kolumbiji je uhapšen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, Manuel Vulić (37) koga je tražio i Europol.

Kako piše portal Semana, on je uhapšen u akciji kolumbijske policije i Interpola. Uz sebe je imao lažne slovenačke dokumente. Predstavljao se pod imenom Borut Mozgan, a kolumbijski mediji navode da je u Kolumbiji živio oko tri godine gdje se predstavljao i kao međunarodni policajac kojeg su angažovale diplomatske misije.

Kolumbijski mediji navode da je Vulić navodni vođa međunarodne organizacije koju čini nekoliko hrvatskih državljana, a koja se navodno bavi krijumčarenjem kokaina iz Kolumbije u Evropu, prenosi Index.hr.

Mreža vodi i do BiH

Prema američkoj istrazi, osim trgovine drogom, mreža čiji je Vulić vođa bavi i ubistvima, kao i kupovinom, prodajom i proizvodnjom oružja i eksploziva iz BiH.

Sredinom aprila podignuta je optužnica protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrijednosti većoj od 16.4 miliona eura, koji su potom i preprodavali.

Kokain su preuzimali preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 eura nepripadajuće imovinske koristi. Za osmorku je također zatraženo produženje istražnog zatvora.

Povezano sa Darkom Šarićem

Radi se navodno o hrvatskom kraku priče o Darku Šariću koji je uhapšen prije godinu dana u Beogradu, dok je bio u kućnom pritvoru. Kako javlja Večernji list, među osmero okrivljenih koji su radili sa Šarićem i krijumčarili, pa u zemlje EU prodavali kokain vrijedan preko 16.4 miliona evra, su Petar Ćosić, Manuel Vulić, Ante Vrcan i Oliver Ćokara.

Prvookrivljeni je upravo Petar Ćosić za koga se smatra da je bio čovjek od povjerenja balkanskog narko bossa Darka Šarića.

Ali, doga nije jedino čime su se bavili a USKOK ih tereti i za planiranje ubistva čovjeka u Ekvadoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.