VATRENA STIHIJA

Broj poginulih u požarima u regiji Urala u Rusiji porastao na 21 osobu

Požari su izbili krajem aprila u Kurganskoj i susednoj Tjumenskoj oblasti

Požar u Uralu. AP

FENA

9.5.2023

Broj poginulih porastao je na 21 osobu u nizu požara koji su u utorak bjesnili u ruskoj regiji Ural, a za neke se sumnja da su podmetnuti. Medicinski zvaničnici su upozorili da će se broj žrtava vjerovatno povećati, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Ministarstvo za vanredne situacije u oblasti Kurgan u blizini granice s Kazahstanom saopćilo je da je identifikovano 46 osumnjičenih i da je pokrenuto sedam krivičnih postupaka protiv navodnih piromana.

Motivi piromana nisu bili jasni

Neki od osumnjičenih su maloljetnici, navodi se u agencijskoj vijesti. Motivi osumnjičenih piromana nisu bili jasni.

Šumski požari dugo su uništavali ruske šume i stepe tokom toplijih mjeseci, ali su posljednjih godina porasli u intenzitetu. Sezona požara 2021. bila je najveća u Rusiji ikada, s 18,8 miliona uništenih hektara šume, navodi Greenpeace Russia. Prošle godine, dim od šumskog požara došao je na stotine kilometara do Moskve, gušeći stanovnike prijestolnice.

Požari su izbili krajem aprila u Kurganskoj i susednoj Tjumenskoj oblasti. Ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov doputovao je u ponedjeljak u Kurgan dok se požari nastavljaju širiti.

Veliki napori da obuzdaju požare

Govoreći na državnoj televiziji o naporima da se oni obuzdaju, Kurenkov je u utorak rekao: "Mislim da ćemo danas to uspjeti".

Video snimci iz regije pokazuju kako vatrogasci koriste svoja crijeva na zapaljenim poljima, kao i avion kako uzima vodu iz rezervoara i pušta je preko vatre.

Evakuacije stanovnika su u toku, a stotine kuća su sravnjene, saopćili su zvaničnici.

Vadim Šumkov, guverner Kurganske oblasti, objavio je na svom Telegram kanalu da otkazuje planiranu paradu i vatromet za utorak zbog požara, iako će se koncerti i drugi događaji nastaviti. Šumkov je u ponedeljak proglasio vanredno stanje u regiji, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.