DOK SU KOD NAS POPLAVE

Toplotni talas na sjeveru Evrope: Toplije nego na Mediteranu, temperature do 32 stepena Celzijusa

Svi napomenuti predjeli danas su topliji i od juga Španije, Italije i Grčke

Toplotni val. www.meteociel.fr

A. O.

11.6.2023

I dok se naše područje Evrope bori sa svakodvenim grmljavinskim olujama i obilnim pljuskovima sa lokalnim poplavama i bujicama, na sjeverozapadu Evrope toplije je nego na Mediteranu.

Od samog početka juna nad sjevernom i sjeverozapadnom Evropom prisutno je polje visokog vazdušnog pritiska, uz sunčano i pravo ljetnje vrijeme, a temperature su znatno iznad prosjeka.

Danas su temperature na jugu Engleske i na širem području Londona oko tropskih 30°C, dok je prosjek za ovo doba godine oko 20°C.

Vrlo toplo je i u Nizozemskoj, Belgiji i na severu Njemačke, uz temperature na zapadu Njemačke do 32°C. Vrijednosti ovih temperatura u ovom dijelu kontinenta veoma rijetka su pojava i tokom ljetnjih mjeseci.

Svi napomenuti predjeli danas su topliji i od juga Španije, Italije i Grčke.

Istovremeno, jug Evrope, Mediteran i naše područje pod uticajem su visinkog ciklona i nižeg pritiska, pa je vrijeme veoma nestabilno sa obilnim pljuskovima i grmljavinskim olujama.

Inače, toplotni talas na sjeverozapadu Evrope potrajat će i narednih dana, uz temperature oko 30°C, što su temperature za oko 10-ak stepeni iznad prosjeka za sredinu juna.

Ono što posebno zabrinjava jeste i ozbiljan nedostatak padavina i suša u odstustvu ciklona iznade ovog područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.