PAPRENE CIJENE

Singapur prvi na listi najskupljih gradova za bogate ljude

Politički stabilan i porezno prihvatljiv, grad-država jedan je od prvih azijskih gradova koji je značajno ublažio pandemijska ograničenja

Singapur je prvi put postao najskuplji grad za robe i usluge za bogate ljude. Wikipedia

FENA

20.6.2023

Singapur je prvi put postao najskuplji grad za robe i usluge za bogate ljude, nadmašujući Hong Kong, London i New York, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak.

Automobili i osnovno zdravstveno osiguranje u Singapuru su 133 posto i 109 posto skuplji od globalnog prosjeka, među 12 roba široke potrošnje i osam usluga koje odražavaju obrasce potrošnje osoba s visokim neto vrijednostima, sudeći prema godišnjem izvještaju Julius Baer Global Wealth and Lifestylea.

Politički stabilan i porezno prihvatljiv, grad-država jedan je od prvih azijskih gradova koji je značajno ublažio pandemijska ograničenja i počeo bilježiti priliv bogatstva.

Potražnja za smještajem je velika, školska mjesta su skupa, a opći troškovi života za sve su visoki u Singapuru, dodaje se u izvještaju.

Šangaj, koji je prošle godine bio na prvom mjestu, pao je na drugo. Mogući faktori pada uključuju duža pandemijska ograničenja nego u drugim gradovima, navodi se u izvještaju. Treći je Hong Kong.

Johanesburg je bio na dnu liste, koja obuhvata 25 gradova širom svijeta, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.