POTVRDILA PORODICA

Singapur pogubio svog državljanina zbog trgovine drogom

Tangaraju Supiah, 46, osuđen je za omogućavanje trgovine više od kilograma kanabisa 2013. godine

Tangaraju Supiah. Printscreen

FENA

26.4.2023

Singapur je u srijedu pogubio čovjeka osuđenog za trgovinu drogom, rekao je predstavnik njegove porodice, uprkos molbama njegovih rođaka i aktivista za pomilovanje.

Tangaraju Supiah, 46, osuđen je za omogućavanje trgovine više od kilograma kanabisa 2013. godine, što je dvostruko više od praga za smrtnu kaznu u gradu-državi, koji je poznat po svojim strogim zakonima o narkoticima.

Predsjednik odbio molbe za pomilovanje

Kokila Annamalai, aktivistica za ljudska prava iz Singapura koja predstavlja porodicu, potvrdila je da je Suppiah pogubljen vješanjem nakon što je predsjednik odbio molbe za pomilovanje uoči pogubljenja.

Vlada Singapura nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson), poznati protivnik smrtne kazne, rekao je da presuda Suppiahu nije zadovoljila standarde za krivičnu osudu jer se nije nalazio na istoj lokaciji gdje je bila droga kada je uhapšen.

"Efikasno sredstvo odvraćanja od droge"

Vlada je u odgovoru rekla da Brenson plasira neistine i ne poštuje njihov pravosudni sistem, dodajući da su njeni sudovi proveli više od tri godine ispitujući slučaj i da je Brensonova tvrdnja "očigledno neistinita".

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava također je pozvao Singapur da ne sprovede pogubljenje i da "usvoji formalni moratorijum na pogubljenja za krivična djela povezana s drogom".

Singapur je prošle godine pogubio 11 ljudi i poručuje da je smrtna kazna efikasno sredstvo odvraćanja od droge i da većina stanovnika podržava tu politiku.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.