PRIZNANJE SUVERENITETA

Marokanski kralj Mohamed VI pozvao Netanjahua u službenu posjetu

Maroko Zapadnu Saharu smatra svojom teritorijom, ali Front Polisario koji podržava Alžir želi nezavisnu državu

Benjamin Netanjahu. Twitter

FENA

19.7.2023

Marokanski kralj pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u službenu posjetu, navodi se u saopćenju premijerovog ureda u srijedu, dva dana nakon što je Izrael priznao suverenitet kraljevine nad spornom Zapadnom Saharom, prenosi Reuters.

U ličnom pismu, koje je potvrdila marokanska nacionalna novinska agencija MAP, kralj Mohamed VI zahvalio je Izraelu na stavu i rekao da će Netanyahuova posjeta "otvoriti nove mogućnosti za jačanje bilateralnih odnosa".

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi i marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita dogovorili su se u srijedu da odrede datum "u bliskoj budućnosti" za ono što će biti Netanyahuova prva posjeta kraljevstvu, navodi se u izjavi premijera.

Maroko Zapadnu Saharu smatra svojom teritorijom, ali Front Polisario koji podržava Alžir želi nezavisnu državu. Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2020. godine priznao zahtjev Maroka za teritoriju u zamjenu za nastavak diplomatskih odnosa Maroka s Izraelom.

Ranije u srijedu, glasnogovornik State Departmenta rekao je novinarima da američko priznanje suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom ostaje nepromijenjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.