SAOPĆILO MINISTARSTVO

Ukrajina će tretirati brodove koji plove u ruske i okupirane ukrajinske luke nosiocima vojnog tereta

Sudbina krstarice Moskva dokazuje da odbrambene snage Ukrajine imaju neophodna sredstva za odbijanje ruske agresije na moru, navodi ministarstvo

Luka na Crnom moru. Anadolija

FENA

20.7.2023

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da će sve brodove koji putuju u ruske i ukrajinske luke na Crnom moru koje je okupirala Moskva smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta od 21. jula.

Dan nakon što je Rusija objavila da će se svi brodovi koji putuju u ukrajinske crnomorske luke smatrati mogućim prevozom vojnog tereta, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da bi moglo odvratiti ono što je nazvalo ruskom agresijom na moru.

- Sudbina krstarice Moskva dokazuje da odbrambene snage Ukrajine imaju neophodna sredstva za odbijanje ruske agresije na moru - navodi ministarstvo, aludirajući na vodeći brod ruske Crnomorske flote koji je potopljen prošle godine.

- Ministarstvo odbrane Ukrajine upozorava da od 00,00 sati 21. jula 2023. sva plovila koja plove u vodama Crnog mora u pravcu morskih luka Ruske Federacije i ukrajinskih morskih luka na ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija privremeno okupirala Ukrajinom može smatrati svim relevantnim vojnim plovilima koja snose rizik - navodi se u saopćenju.

Rusija je ove sedmice napustila Inicijativu za crnomorsko žito koja je prije godinu dana dogovorena uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske i dopustila sigurne crnomorske isporuke ukrajinskog žita, te opozvala garancije za sigurnu plovidbu.

Ukrajinski zvaničnici žele da nastave crnomorske isporuke žita i pokušavaju da uspostave privremenu rutu.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane također je saopćilo da je plovidba severoistočnim dijelom Crnog mora i Kerč-Jenikalskim moreuzom Ukrajine zabranjena kao opasna od 05,00 sati 20. jula, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.