SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ministarstvo odbrane BiH: Navodi premijera USK neistiniti i tendenciozni

Ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, navode iz Ministarstva

Ministarstvo odbrane BiH: Ružnić navodi neistine. Fena - Avaz

S. S.

24.8.2023

Ministarstvo odbrane BiH oglasilo se povodom izjava premijera USK Mustafe Ružnića, u kojima navodi da se iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću izvlače velike količine naoružanja, te ovakve optužbe ocijenilo neistinitim i tendencioznim.

- U skladu sa sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od 27. marta 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora sa firmom „Scout“ doo Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala, kao i presudom Suda BiH iz 2018. godine, Ministarstvo odbrane BiH je obavezno organizovati isporuku navedenoj firmi. Prije nekoliko dana iz kasarne „Adil Bešić“ izvršena je predaja dva protuzračna topa Praga 30 mm firmi „Scout“. Riječ je o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH. Također, ova vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire, te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stepen sigurnosti za građane BiH, te dostigli propisane NATO standarde – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz Ministarstva preciziraju da je isporuka rezultat četiri ugovora entitetskih ministarstava sa „Scoutom“, koje Ministarstvo odbrane, kao njihov pravni nasljednik, ispunjava.

- S obzirom na to da se ugovorene stavke nalaze u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija, to znači da se ne vrši isporuka samo s jedne lokacije i jednog entiteta, nego s više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.