ŽESTOKO

EU kritizirala Rusiju: Ponuda milion tona žita afričkim zemljama parodija velikodušnosti

Ne samo da ste se odlučili povući iz ovog sporazuma o Crnom moru, nego u isto vrijeme napadate lučku infrastrukturu, rekao je Mišel

Mišel: I kakav cinizam. AP

Z. K.

9.9.2023

Evropska unija kritizirala je u Rusiju zbog njenog cinizma u povlačenju iz crnomorskog sporazuma o žitu rekavši da je ponuda milion tona žita afričkim zemljama parodija velikodušnosti.

Dogovor o žitu

U govoru na godišnjem samitu G20 u Nju Delhiju, predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da je sporazumom o žitu količina isporučena ugroženim zemljama više od 30 puta veća od količine koju je Africi ponudila Rusija.

- I kakav cinizam... niste to prihvatili - rekao je Mišel u komentarima koji su se odnosili na dogovor o žitu, a koji su upućeni ruskom predstavniku na samitu, moskovskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

- Ne samo da ste se odlučili povući iz ovog sporazuma o Crnom moru, nego u isto vrijeme napadate lučku infrastrukturu. Blokirate luke koje imaju izlaz na Crno more, pa čak i na Dunav - rekao je.

Napustila sporazum u julu

Rusija je napustila sporazum u julu, godinu nakon što su u njemu posredovali Ujedinjeni narodi i Turska, žaleći se da se njen vlastiti izvoz hrane i gnojiva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u ugrožene zemlje.

- Kakav cinizam i prijezir prema afričkim zemljama - rekao je, dodajući da je crnomorski sporazum do sada omogućio izvoz od više od 30 miliona tona, uglavnom u najugroženije zemlje.

U Moskvi je Kremlj rekao da ostaje pri svojim uvjetima za povratak na sporazum.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.