POSTOJE I PROTIVNICI

Zastupnici EU podržali ograničenja moderiranja sadržaja na velikim platformama

Tehnološka lobistička grupa CCIA Europe, čiji su članovi Google, Meta i X, saopćila je da bi neki mogli iskoristiti član 17 za širenje dezinformacija

Evropski parlament. AP Photo/Jean-Francois Badias

FENA

3.10.2023

 Zastupnici EU u utorak su glasali za nacrt pravila koja ciljaju na ograničenja moderiranja sadržaja na Alphabetovom Googleu, Meta platformama i drugim velikim online platformama nakon što su se neki mediji žalili na proizvoljne odluke o uklanjanju njihovog sadržaja, prenosi Reuters.

Nacrt pravila zahtijeva od internetskih platformi da prenose sadržaj vijesti 24 sata prije nego što ga uklone ako se time krše njihova pravila moderiranja sadržaja.

Poznata kao član 17 Zakona o slobodi medija koji je Evropska komisija predložila prošle godine kako bi se osigurao pluralitet medija i zaštitila uređivačka nezavisnost, ova klauzula je izazvala uzbunu među online platformama.

Mediji bi trebalo "da budu obaviješteni o namjeri platforme da izbriše ili ograniči njihov sadržaj uz 24-satni rok za medije da odgovore", naveli su zakonodavci u saopćenju. Platforma može izbrisati, ograničiti ili uputiti slučaj nacionalnim regulatorima nakon perioda od 24 sata ako je i dalje u suprotnosti sa odredbama i uslovima platforme.

Tehnološka lobistička grupa CCIA Europe, čiji su članovi Google, Meta i X, saopćila je da bi neki mogli iskoristiti član 17 za širenje dezinformacija.

- Izuzeće za medije će osnažiti lažne aktere, stvarajući nove rupe za širenje lažnih vijesti umjesto da se bilo šta popravlja - rekla je Mathilde Adjutor, viši menadžer politike CCIA Europe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.