PREMIJER ŠPANIJE

Sančez: Osuditi pokolj u Gazi nije pitanje ideologije već čovječnosti

Sančez je tokom posjete Bliskom istoku razbjesnio izraelsko vodstvo

Pedro Sančez. AP

Anadolija

27.11.2023

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) branio je u nedjelju svoj kritičan stav prema izraelskim napadima na Gazu u jeku diplomatskog spora između Španije i Izraela, prenosi Anadolu.

 - Osuditi podle terorističke napade Hamasa i, istovremeno, osuditi neselektivni pokolj palestinskih građana u Gazi nije pitanje političkih stranaka ili ideologije - to je pitanje čovječnosti - rekao je Sančez tokom skupa u Španiji.

Sančez je tokom posjete Bliskom istoku razbjesnio izraelsko vodstvo optužujući naciju da se nije pridržavala međunarodnog humanitarnog prava u opsadi i bombardovanju Pojasa Gaze.

Pred kraj Sančezove posjete, koji je putovao zajedno sa belgijskim premijerom Aleksanderom De Kruom (Alexander De Croo), izraelska vlada je pozvala španskog i belgijskog ambasadora.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Kohen također je optužio dvojicu evropskih lidera da "podržavaju terorizam".

Zauzvrat je španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares pozvao izraelskog ambasadora u Španiji i nazvao Kohenove komentare "neprihvatljivim".

U subotu je Kohen rekao da Izrael "neće zaboraviti ko stoji" uz njih "u ovim vremenima i ko podržava ubilačku terorističku organizaciju koja drži više od 200 talaca".

Kasnije je Albares dodao da će Španija nastaviti da "diže svoj glas" da zaštiti nevine palestinske civile, istovremeno osuđujući Hamas.

Bivši španski premijer Hose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je u nedjelju da će stav Španije o Palestini "biti upamćen kao hrabar".

Sančez rekao da je njegov cilj uvjeriti EU ili više država članica da priznaju državu Palestinu. On je tokom posjete Bliskom istoku izjavio da je Madrid spreman na jednostrani potez ako je to jedina opcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.