OBJAVILI MEDIJI

Iz zatvora u Libiji puštena četverica pripadnika palestinske grupe Hamas

U februaru 2019. sud u Tripoliju osudio ih je na kazne od 17 do 22 godine zatvora

Pripadnici Hamasa u avionu. Twitter

Z. K.

2.12.2023

Četvericu pripadnika palestinske grupe Hamas koji su uhapšeni 2016. godine pod optužbama da su krijumčarili oružje u Gazu oslobodile su libijske vlasti, javljaju libijski mediji.

Trgovali oružjem

Četverica muškaraca Marvan el Aškar (Marwan al-Ashqar), njegov sin Bara (Baraa), Moajad Abed (Mouayad) i Nasib Čubeir (Choubeir), uhapšeni su u Tripoliju u oktobru 2016. godine.

Njihovo je hapšenje libijsko tužilaštvo objavilo nekoliko mjeseci kasnije. U februaru 2019. sud u Tripoliju osudio ih je na kazne od 17 do 22 godine zatvora, prema libijskim medijima, pod optužbom za trgovinu oružjem i špijunažu. Optužbe su uključivale i prebacivanje oružja u Pojas Gaze.

O njihovom oslobađanju u petak je objavilo nekoliko libijskih medija, koji su rekli da su muškarci oslobođeni na zahtjev libijskog tužilaštva nakon turskog posredovanja.

Nije bilo trenutne službene potvrde o njihovom puštanju.

Privatni avion

Izvještaji kažu da su četvorica muškaraca, koji su bili zatvoreni u pritvorskom centru Mitiga u Tripoliju, otišli u Tursku, a zatim u Katar, gdje se nalazi političko vodstvo Hamasa. 

Neprovjerena slika, podijeljena na društvenim mrežama, prikazuje trojicu muškaraca u nečemu što je izgledalo kao privatni avion.

Njihovo puštanje na slobodu dolazi u kontekstu izraelskog masovnog napada na Gazu u kojem je poginulo više od 15.000 ljudi, većinom žena i djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.