USS GERALD R. FORD

Najveći ratni brod na svijetu napušta Mediteran

Odluka je donesena jer mornarica preispituje potrebe za globalnim raspoređivanjem svojih snaga

USS Gerald R. Ford. Facebook

H. J. I.

2.1.2024

Američka mornarica povlači najveći ratni brod na svijetu, poslan u istočno Sredozemno more nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, nazad u Sjedinjene Države. Odluka je donesena jer mornarica preispituje potrebe za globalnim raspoređivanjem svojih snaga, obavila je jučer američka Šesta flota u saopćenju.

Nosač aviona USS Gerald R. Ford vratit će se u svoju matičnu luku Norfolk u saveznoj državi Virdžiniji, nakon osmomjesečnog raspoređivanja koje je započelo 2. maja, stoji u saopćenju.

Nosač aviona Gerald R. Ford, kojeg je portparol mornarice opisao kao “najprilagodljiviju i najsmrtonosniju borbenu platformu na svijetu”, pušten je u službu 2017. i najnoviji je nosač aviona američke mornarice i vodeći brod u prvoj novoj klasi nosača mornarice dizajniranoj u više od 40 godina.

U regiji ostaje USS Eisenhower

Ratni brod od 100.000 tona, s kontingentom mlaznih borbenih aviona F/A-18 Super Hornet, stigao je kod obala Izraela u danima nakon Hamasovih terorističkih napada u kojima je poginulo više od 1.200 ljudi, mahom civila, a gotovo 200 ih je oteto i odvedeno u Gazu.

Nosač aviona poslan je u Mediteran, kako bi Ford "mogao pridonijeti američkom regionalnom odvraćanju i odbrambenom položaju", objavila je tada Šesta flota. S Fordovim odlaskom iz Mediterana, USS Eisenhower je jedini američki nosač aviona u regiji dok se povećavaju napetosti zbog napada jemenskih pobunjenika Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Huti su, podsjetimo, pokrenuli desetke napada na komercijalna plovila od 7. oktobra, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Hamasom usred rata te grupe s Izraelom. Tokom vikenda američke snage, uključujući helikoptere koji su djelovali s nosača Eisenhower, imale su svoj prvi sukob s jedinicama Hutija, potopivši tri pobunjenička broda koji su napali komercijalni brod i pucali na američke helikoptere koji su mu došli u pomoć.

Šta sve ostaje od američke mornarice u Mediteranu?

- Helikopteri američke mornarice uzvratili su vatru u samoodbrani, potopivši tri od četiri mala broda i ubivši posadu. Četvrti čamac je pobjegao iz tog područja - stoji u saopćenju Centralnog zapovjedništva SAD. Američka Šesta flota rekla je da čak i s odlaskom Forda američka mornarica zadržava "veliku sposobnost, kako u Mediteranu tako i na Bliskom istoku."

U saopćenju Šeste flote navodi se da amfibijski jurišni brod USS Bataan, koji može nositi "nevidljive" lovce F-35, kao i desantni brod USS Carter Hall i amfibijski transportni dok USS Mesa Verde djeluju zajedno u istočnom Mediteranu.

Američki razarači s navođenim projektilima, uključujući neke od kojih su proteklih sedmica oborili bespilotne letjelice i projektile Huta, također su u regiji, rekla je Šesta flota.

Osim toga, SAD je započeo operaciju Prosperity Guardian, pomorsku koaliciju čiji je cilj jačanje sigurnosti u južnom Crvenom moru. 

- Sarađujemo sa saveznicima i partnerima na jačanju pomorske sigurnosti u regiji. DoD će nastaviti koristiti svoje kolektivne snage u regiji kako bi odvratio bilo kojeg državnog ili nedržavnog aktera od eskalacije ove krize izvan Gaze - navodi se u saopćenju Šeste flote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.