TESTIRANJE POUZDANOSTI

Povećane napetosti: Sjeverna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa

Istog dana, delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Čoe Son Huiom koja putuje u Rusiju napustila je Pjongjang

Sjeverna Koreja ispalila raketu. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

S. S.

15.1.2024

Sjeverna Koreja testirala je novi hipersonični projektil na kruto gorivo srednjeg dometa, saopćili su mediji u toj državi.

Lansiranje projektila u nedjelju nije predstavljalo sigurnosnu prijetnju susjednim zemljama, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Cilj je bilo testiranje pouzdanosti novih višestepenih motora na kruto gorivo velikog potiska i hipersonične upravljane bojne glave srednjeg dometa, navodi KCNA.

Istog dana, delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Čoe Son Huiom koja putuje u Rusiju napustila je Pjongjang, saopćila je KCNA.

Lansiranje projektila i posjeta delegacije Rusiji dolazi usred rastućih napetosti između dvije Koreje nakon Pjongjangovog niza lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila i njegovog prvog vojnog špijunskog satelita, kao i produbljivanja veza između Pjongjanga i Moskve koje su zabrinule Vašington i njegove saveznike.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je nedjeljni projektil ispaljen iz područja Pjongjanga oko 14:55 po lokalnom vremenu, letio je oko 1000 kilometara uz istočnu obalu, dok je japansko ministarstvo odbrane navelo da je maksimalna visina bila najmanje 50 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.