SARAJEVO

Krišto razgovarala sa Sijartom: Naglašena posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama

Borjana Krišto očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tokom marta

Borjana Krišto. N. Šaljić

Anadolija

26.1.2024

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o jačanju saradnje dviju zemalja i evropskim integracijama.

Prijateljski odnosi 

Krišto je rekla da su odnosi Bosne i Hercegovine i Mađarske dobri, te da se intenziviraju u svim oblastima. Istaknula je da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja i izrazila opredijeljenost Vijeća ministara BiH za daljnje unapređenje bilateralnih veza u obostranom interesu, a naročito za unapređenje privredne saradnje koja se može podići na viši nivo.

U saopštenju iz Vijeća ministara se navodi da je Krišto naglasila punu posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama, te istaknula da taj put nema alternativu.

- Dodala je da budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o našoj sposobnosti, predanosti i odgovornosti da suradnjom i dijalogom iznađemo rješenja za ispunjavanje uvjeta za ulazak u EU. Iskazala je očekivanje za nastavkom europske potpore procesima jačanja unutarnjeg dijaloga političkih lidera, kao i potpore autentičnim domaćim rješenjima, kako bi se izbjegla nametanja koja ne donose dobro nikomu - navodi se u saopštenju.

Stabilnost kao uslov napretka

Dodaje se da je naglasila odlučnost i predanost političkih lidera u BiH rješavanju svih otvorenih pitanja kako bi se osigurala stabilnost, kao preduslov za daljnji napredak BiH na evropskom putu.

Krišto je dodala da očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada kroz tačan datum otvaranja pregovora tokom marta 

Zahvalila je Mađarskoj na kontinuiranoj podršci BiH, posebno u evropskim integracijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.