ZA PALESTINSKE IZBJEGLICE

Španija najavila 3,5 miliona eura hitne pomoći agenciji UNRWA

Taj potez Španije uslijedio je nakon što je nekoliko zemalja zamrznulo finansiranje UNRWA-e

Jose Manuel Albares. Anadolija

Anadolija

5.2.2024

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares najavio je u ponedjeljak 3,5 miliona eura hitne pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA), prenosi Anadolija.

Taj potez Španije uslijedio je nakon što je nekoliko zemalja zamrznulo finansiranje UNRWA-e nakon navoda da je nekoliko zaposlenika agencije bilo umiješano u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Albares je objasnio da će dodatna pomoć biti mobilizirana "u kratkom roku" te je istakao da UNRWA pruža pomoć za šest miliona palestinskih izbjeglica u Jordanu, Siriji, Libanu, Zapadnoj obali i Gazi.

Ističući da agencija radi u nekoliko područja, španski ministar je podsjetio da 1,2 miliona izbjeglica u Gazi "ovisi gotovo isključivo o pomoći UNRWA-e".

Albares je rekao da je agencija UN-a "očajna" i da postoji "ozbiljan rizik" da će njeni humanitarni napori u Gazi biti zaustavljeni u narednim sedmicama.

- Humanitarna situacija u Palestini je prioritet naše međunarodne saradnje - dodao je.

U ponedjeljak je špansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da će Albares krenuti na bliskoistočnu turneju u okviru koje će posjetiti Katar, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi zagovarao rješenja za krizu u Palestini.

Španija zagovara međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi kulminirala priznavanjem održive palestinske države.

- Odbrana i izgradnja mira je i biće glavni prioritet vanjske politike Španije u ovom zakonodavnom mandatu - rekao je Albares u ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.