UŽAS U GAZI

Crveni polumjesec obustavio operacije u Gazi, teško optužili Izrael

Udruženje je optužilo Izrael za nepoštivanje procedura i mehanizama

Radnici Crvenog polumjeseca u Gazi. Instagram

D. H.

27.2.2024

Palestinsko Društvo Crvenog polumjeseca (PRCS) obustavilo je "koordinirane medicinske misije" u Gazi na 48 sati, jer ne može garantirati sigurnost svojih timova, kao ni ozlijeđenih i bolesnih, napisali su jučer u saopćenju. Suspenzija znači da timovi više neće raditi na područjima gdje je prisutna izraelska vojska, javili su iz udruženja za CNN.

Nepoštivanje procedura

Udruženje je optužilo Izrael za nepoštivanje procedura i mehanizama koordinacije o kojima se dogovorio s Ujedinjenim nacijama.

Usprkos prethodnoj koordinaciji s izraelskom vojskom, iz PRCS-a su objavili da vojnici opetovano loše tretiraju njihovo osoblje i pacijente. Prekjučer su upozorili na slučaj kada su izraelske snage zadržale konvoj kojim su evakuirani hitni pacijenti iz bolnice Han Junis u Rafahu. Konvoj su, navodno, zadržali duže od sedam sati.

Iz PRCS-a su napisali da se ovo dogodilo usprkos tome što su okupacijske snage znale kojom će rutom konvoj ići, kao i identitet osoblja koje će biti uz pacijente.

Također, iz PRCS-a su napisali da im treba treća strana kako bi koordinirali sigurnosne dozvole za ulazak u područje gdje je IDF. To obično rade s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Svjetskom zdravstvenom organizacijom ili UN-ovim uredom za koordinaciju humanitarnih poslova.

Humanitarna kriza

Izraelske snage 5. februara su pogodile konvoj s hranom na putu u Gazu. Nakon toga neko je vrijeme obustavljena pošiljka hrane. Prošle sedmice konvoji s hranom ponovno su pokrenuti, ali su neke kamione presreli pljačkaši, zbog čega je Svjetski program za hranu (WFP) ponovno obustavio pošiljke pomoći.

Iz WFP-a su napisali da će pokušati nastaviti s pošiljkama čim budu mogli te da je Gazi potrebno veliko proširenje humanitarne pomoći, kako bi se spriječila katastrofa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.