DEMANTI

Oglasio se State department o Eskobaru: Netačni navodi, nije smijenjen, u okviru redovne rotacije dobit će novu funkciju

Uprkos tome što Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamjenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva

Gabrijel Eskobar. Anadolija

S. S. / Tanjug.rs

6.5.2024

State department je demantovao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razriješen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim sedmicama, u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vijest koju je objavio portal Frontliner da je Eskobar razriješen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontliner Vudija Džimšitija lažni i da Eskobar nije razriješen sa funkcije.

- Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Eskobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim sedmicama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i euroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana - navedeno je u odgovoru State departmenta Tanjugu.

State deparment ističe da je Džimšiti nedavno dao niz izjava o Eskobaru koje su „provjerljivo lažne“.

- Uprkos tome što Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamjenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Također, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara nema bilo kakve porodične veze sa navodnim partnerom u teksaškoj advokatskoj firmi "McGinnis Lochridge LLP" - ističu u State deparmentu.

Dodaju da je neodgovorno objavljivati takve neistine i neosnovane glasine, kao i da dezinformacije predstavljaju izuzetnu pretnju za demokratska društva, truju društveni diskurs, pogoršavaju podjele i predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD i njihovih saveznika i partnera.

- Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog uz podršku EU kao put za postizanje mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije. U potpunosti smo usklađeni sa našim evropskim partnerima i nastavit ćemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu - poručuju iz State departmenta.

Portal Frontliner u nedjelju je objavio da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Gabrijel Eskobar razriješen dužnosti izaslanika SAD za Zapadni Balkan nakon istraživanja tog medija u kom su, kako se tvrdi, „otkriveni potencijalni sukobi interesa i doveden u sumnju Eskobarov diplomatski integritet“.

Portal je također naveo da je kontroverza oko Eskobara počela izvještajem tog magazina od 22. marta, u kojem su „iznete tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa“, što, kako se u tekstu ocenjuje, „dovodi u sumnju neutralnost američkog izaslanika u osetljivom dijalogu Kosova i Srbije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.