TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Turska očekuje da Italija prizna Palestinu kao državu

Treba pojačati pritisak da se zaustave brutalni napadi Izraela na Palestinu i da se izraelska vlada prisili da poštuje međunarodno pravo

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Avaz

Anadolija

29.5.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u srijedu je izrazio nadu da će Italija zauzeti "pravedan stav" poput Španije, Irske i Norveške i priznati državu Palestinu, javlja Anadolija.

Erdoan je u telefonskom razgovoru sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni kazao da očekuje da Italija bude "na pravoj strani historije", saopćila je Direkcija za komunikacije Turske.

Dvoje čelnika su također razgovarali o bilateralnim odnosima, izraelskim masakrima na palestinskim teritorijama, kao i regionalnim i globalnim pitanjima.

- Treba pojačati pritisak da se zaustave brutalni napadi Izraela na Palestinu i da se izraelska vlada prisili da poštuje međunarodno pravo - rekao je Erdoan.

Ističući važnost uspostavljanja hitnog primirja u Gazi, turski predsjednik je rekao da je prioritet zvanične Ankare oslobađanje zarobljenika i neprekidna isporuka humanitarne pomoći Gazi.

Norveška, Španija i Irska su u utorak formalno priznale Palestinu kao državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.