KOLUMNE

Do kad više?

Komentar dana

Alen BAJRAMOVIĆ

7.9.2014

Snjegovi, poplave, klizišta, gorski udari... Jedna za drugom kataklizma pustoše nam zemlju, tragedije odnose živote. Jedna za drugom ostavljaju nas tužne, bijesne, ali i neodlučne u zaključku koji se nakon svake katastrofe sam nameće - sve je moglo biti drugačije.

Raspotočje je samo još jedna u nizu opomena, još jedan od dokaza da je ljudski život u ovoj zemlji vrijedan koliko i ugljena prašina što je, po izlasku iz nje, komorati spiraju sa svojih umornih tijela. Tugovat ćemo ovih dana. Uzdisati, razmišljajući o onima što svoj hljeb zarađuju daleko negdje u utrobi zemlje, o sili koja u sekundi rudarsko okno sabije na nekoliko kvadratnih metara, o jezivoj smrti u jami, agoniji onih koji satima ne znaju koliko im je udisaja zraka preostalo i hoće li, može li rudarska lopata dovoljno brzo prokrčiti put do izlaza, slobode, do života i najmilijih.

Zgrožavat ćemo se nad prizorima iz bosanskih rudnika, hodnicima kao iz doba egipatskih faraona ili afričkih robova, a koji su tim ljudima tako blizu nas, našim komšijama, bili svakodnevica. I opet smo bijesni na one koji odlučuju, koji ne ulaze u te hodnike, već sjede u blještavim direkcijama i ministarstvima, koji nisu postizali normu od 12.000 tona da bi dobili barem 1.000 maraka plaće, već nas uvjeravaju da su njima njihove hiljade maraka koje dobiju za svoj nerad malo. I uz to još su novac zarađen krvavim žuljevima i crnim znojem komorata, umjesto u opremu, usmjeravali u vlastite džepove, stranačke fondove i međusobne talove.

S pravom smo, ponovo, i tužni i bijesni. Ovih nekoliko dana. A onda ćemo, kao i nakon svake tragedije, ponovo nazad u svoje živote. Da na društvenim mrežama dijelimo pjesme i recepte, da se svađamo zbog Želje i Sarajeva, navijamo za zelene, crvene ili plave...

A znamo da ćemo se samo onda kad rudarske lopate, penzionerski štapovi, invalidske štake i šake nas što, svako malo, tugujemo zazveče pred luksuzno opremljenim kabinetima, direkcijama, ministarstvima, vladama moći nadati da će se ljudski život u ovoj zemlji konačno početi cijeniti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.